Валерия Велева: С полумерки няма да стане! Трябват драконовски забрани!

Ковид-цунамито ни връхлита. И не подбира.
Гърция, Италия Франция и Австрия наложиха вечерен час.
Германия затвори театрите, оперите, концертните зали, кината, баровете и дискотеките. Заведенията предлагат храна само за вкъщи.
Белгия затвори кафенетата, баровете и ресторантите, забранена е продажбата на алкохол след 20:00 часа.
Улиците на Европа по мръкнало опустяват.
У нас властта реши, че ресторантите могат да работят до 23.30 часа, но затова пък училищата минават на онлайн-обучение!
Що за логика е това? Баровете отворени – училищата не!
Пренебрегваме знанието и бъдещето на нацията, заради интересите на шепа бизнесмени, които не спират с претенциите и исканията си към управляващите.
Ново затваряне ще изкара хората на улицата”, обясни страховете на властта здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това е несериозно! Отстъпление пред истинската опасност!

Власт на колене! От страх!

Колко хора ще излязат на улицата? Кои? Колцина са на протестите днес? Може ли да се протестира срещу запазването на живота? Защо се мълчи, че протестите станаха инкубатор на заразата?
Улицата ли трябва да води правителството при взимането на национално отговорни решения? Или сериозният, експертен, задълбочен поглед на ситуацията в нейното развитие?
Това ли са страховете на властта или прогнозата, че ще стигнем до 200 смъртни случая на ден, а в София – хиляди до януари!
Тогава ще стане страшно! Тогава и да затворят – ще е късно!
Орбан не се поколеба да въведе национална карантина един ден преди решаващия мач Унгария – Исландия. И затвори новия стадион при продадени 14 000 билета! Това е национален лидер!
Ама, феновете щели да са недоволни. „Не може да си позволим дори часове да чакаме, когато става въпрос за живота и здравето на хората”, беше отговорът на Орбан и никой не му противоречи.
А у нас правителството кляка пред ресторантьорите.
При това показателите на България и Унгария по ковид-пандемията са почти идентични. Вчера в Унгария е имало 5000 заразени и 100 починали при 10 милиона население – в процентно съотношение данните са съизмерими с нашите. Но Унгария е трета по болници в Европа и закупи 145 000 респиратори.
А ние? Умираме в линейките. Първата ковид-болница у нас „Свети Мина“ в Пловдив няма НИТО ЕДИН респиратор! А трябва да се разкрият 120 легла, които да поемат средно-тежките случаи! Как? Прах в очите!
Ясно е, че за да се спре вълната, са нужни са шокови мерки. И европейските лидери ги налагат! Без да се страхуват колко ще излязат на улицата.
Затова – да не мислим за ресторантите!
Да мислим за лекарите, за учителите, защото скоро няма да има нито кой да лекува, нито кой да преподава на децата дори и онлайн.
Всеки ден ситуацията се влошава – доктори умират на първа линия, сестрите ги няма, лекарствата липсват.
Хората се презапасяват като за война. И колкото повече им се казва: „не правете това”, толкова повече те го правят.
Защото не вярват.
Защото страхът е на власт.
Защото паниката води съзнанието, а чувството за несигурност е заместило разума.
Недоверието към институциите е огромно. Те си го заслужиха. Пропиляха ценно време. Оттам непрекъснато идват разнопосочни сигнали: с маски – не, без маски; с антибиотици – не, с чайчета; ковид е гадост –  не, ковид е като счупен крак; едни ученици онлайн – други присъствено; за тестовете да не говорим.

В обществото има усещане за безпомощност, за катастрофалност, за изпусната по нанадолнището кола.
В болниците е мор, въпреки неистовите усилия на персонала да се справи със ситуацията, която все повече наподобява като на война. Системата е пред колапс.
И в същото време – моловете пълни, заведенията отворени.
Кой може да разчита на отговорност за това, че болните се карантинират наистина? Кметът на Кресна призна: Заразени с ковид и контактни обикалят магазините и кафенетата.
Мнозина ходят с температура на работа, за да не я загубят и се правят на здрави.
Нима РЗИ може да провери всички?

Ситуацията е ужасяваща. И ще става по-зле. Няма ред. Няма контрол.
Във Франция след 20.00 часа не можеш да припариш навън от дома си, ако не си уведомил с СМС властите или не си попълнил декларация за причините, които налагат излизането.
Заразата трябва да се овладее с драконовски мерки.
По конституция премиерът е отговорен за здравето и живота на нацията.

Какво чака Борисов?
Черните чували? Когато пред очите ни ще се изпълнява ужасната прокоба на проф. Мутафчийски – яко ще се мре и няма да можем да си помогнем.
Тогава вече и ресторантите ще останат празни!
И трагедията ще е национална!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *