Близо 70% от домакинствата живеят с доход под необходимия за издръжката на живот

68 процента от домакинствата в страната или две трети от всички живеят с доход на човек под необходимия за издръжката на живот. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

За третото тримесечие на годината за живот без лукс на четиричленно домакинство са нужни 2508 лева или 627 лева на човек.

Синдикалното изследване показва, че спрямо второто тримесечие на 2020 година издръжката на живота е нараснала едва с 0,2 процента като причината е основно спадът в цените на хранителните стоки с 0,8 на сто.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че групата на бедните се запазва на почти същите нива спрямо предходното тримесечие, но спрямо декември миналата година нараства с около 200 хиляди души.

„Два милиона души в България продължават да живеят с доход на лице до 363 лева, тоест до прага на бедност спрямо декември миналата година с около 3 процентни пункта повече. От домакинствата всъщност около 2 милиона и 900 хиляди българи са в тази група към момента“.

Covid кризата промени начина на живот и работа, това е също сред основните изводи на изследването.

Близо 25 процента от българите работят дистанционно, което пък увеличава разходите за ток, вода и другите жилищни сметки.

BNR

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Първо в България се вдигат цените на : ток, вода, парно, горива, природен газ, данъци, лекарства, лечение, транспорт, храни, заплати на депутати, министри и т.н. След това започва да се мисли и обещава за увеличе- ние на заплати, пенсии социални осигуровки. Патриотарите преди предните избори какво казваха: минималната пенсия ще стане 300 лв. Е стана ли ? Разбира, че не. Сега пред изборно пак се обещава. Дават се някакви компенсации и помощи. Само да минат изборите, и след това отново старата песен на нов глас.

  2. Станчо каза:

    Докато не се обърне палачинката така ще бъде,първо цените после възнаграждения и пенсии.Докато не се сложи таван на цените,храни, лекарства и всичко изброено по горе от 15:21, колкото и да вдигаш заплати и пенсии /вкл. и 50 лева/ файда няма.По точно има,ама за тези които вдигат цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.