33 учители и 43 лекари и сестри са починали от COVID-19 до момента

По обобщени и неофициални данни от медиите до момента от COVID-19 са починали 33 учители и 43 лекари и медицински сестри. Това означава, че пребиваването в училище е толкова опасно, колкото и да се работи и в болница. Причината за това не е в неспазване на мерките за безопасност в училищата, а в природата на разпространение на вируса. Децата не могат да контролират контактите си и не могат да спазват физическа дистанция, освен това се намират дълго време в затворено помещение без достатъчна вентилация. Само отваряне на врати и прозорци не гарантира наличие на безопасна въздушна циркулация.

При продължително пребиваване в затворено помещение маските са неефективни. Маската е ефективна само при кратък контакт. Тя филтрира капките, където се съдържа и основното количество от вирусите.

Защо маската е неефективна в класната стая или в друго затворено пространство? В атмосферата на помещението вирусите не се съдържат в капки, а летят поединично, като постепенно с наличието на заразоносител в стаята концентрацията им се увеличава. Заедно с увеличаване на концентрацията на вирусите се увеличава и вдишваното количество. Не съществува маска, която може да спре самостоятелно летящи вируси.

В момента има само два начина за безопасно пребиваване в помещение. Единият е да се осигури гарантирана индивидуална вентилация на работното място, а другият да не се допуска пребиваване на повече от един човек в ограничено затворено пространство. Всяка рециркулация на въздух в помещение носи риск от заразяване. Това е валидно за всички затворени помещения, а не само за класните стаи, те бяха дадени само като пример. Необходимо е индивидуалната вентилация да бъде задължителна на местата за преглед на болни от COVID-19 или друго заразно заболяване.  Така въздушните потоци на лекаря и болния няма да се пресичат, което ще гарантира живота и здравето на медицинския персонал, твърди д-р инж. Георги Гачев пред в. „Нов Живот“ по резюмирани данни от научни публикации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.