Огнеборци предупреждават: Всеки пети пожар през зимата е от непочистен комин

Много хора подценяват тези опасности, а това понякога коства материални щети и човешки живот

Началото на зимата идва с повече пожари, причинени от непочистени комини и неправилно ползване на отоплителни уреди, показват данни от анализ на инцидентите през последните 5 студени сезона на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.

По данни на ГДПБЗН само за миналата зима пожарите, пламнали от непочистени или неизправни комини в страната са 901. А за последните 5 студени сезона димоотводите се оказват най-честата причина за битови пожари.

В началото на отоплителния сезон комините трябва да се почистват, твърди главен инспектор Стефан Стефанов от столичната ГДПБЗН. Освен това хората трябва да внимават какви твърди горива горят. По думите му в комините не трябва да се натрупват креозот и други съединения, които полепват и при запалване отделят висока температура.

Ако това се случи, коминът се превръща в неконтролируема пещ, обяснява Делян Ангелов, известен като единственият в страната коминочистач, сертоифициран от Регионалната занаятчийска камара във Велико Търново: „При по-висока температура, саждите, които са по стените на комина, се възпламеняват. Коминът пламва. Ако е къща, може да изгори цялата. Виждал съм как хората изнасят овъглената си покъщнина. Засичал съм се с пожарникари по време на инцидент. Отивам да чистя комин, от другата страна пожарникарите гасят друг комин. И се оказва, че хората са ме извикали, уплашени от пожара в съседство“.

Преди зимата Делян чисти по 10-20 комина седмично. По покривите на страната обаче, хиляди димоотводи са оставени без надзор. Според коминочистача хората у нас грешно смятат, че комин се чисти, само когато се запуши или пламне. „Не, това е профилактика, която се прави всяка година преди началото на сезона“ – категоричен е Делян Ангелов.

Огънят и токсичният дим взимат жертви. Миналия сезон загиналите са 85. Близо половината от всички 243 жертви и ранени са в пенсионна възраст, показва още данните на пожарната.

Голяма опасност дебне и всички, които направят опит сами да си почистят комина с препарат от магазина. Това е изключително опасно. Особено ако в комина има сериозно натрупване на катрани и креозот. Много лесно частиците на препарата полепват по катрана и като се запалят, отделят страшно висока температура, над 900 градуса.

С топуза и четката на коминочистача няма такава опасност. А и да пипнеш коминочистач все пак носи късмет.

Източник: Нова ТВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.