Редица европейски държави затягат мерките заради Ковид-19

Президентът на Франция Еманюел Макрон не вижда основания за отмяна на карантината в страната. Франция продължава да е най-тежко поразената от заразата европейска страна. В Русия властите са извършили над 72 милиона теста за COVID-19, беше съобщено днес.

Португалия предприе нови мерки – извънредното положение се удължава за още 15 дни до 8-и декември. Въпреки че страната е разделена на четири различни степени на риск, новите правила важат за почти цялата територия.

От 23 часа на 27-ми ноември до 5 часа на 2 ри декември се забранява движението между градовете. Същото се отнася за периода между 4-ти и 9-и декември. В дните преди националните празници на 1-ви и 8-и декември училищата ще бъдат затворени.

В Берлин вече избират местата за вакисиниране. Сред тях са големи спортни зали, летищни терминали и панаирни площи. Очаква се да са готови след четири седмици. Властите призовават към помощта на доброволци. Ваксините ще се съхраняват във фризери при минус 75 градуса. Това е изискването за препарата на Пфайзер и Байонтех например.

„Нашата цел е във всеки център да се ваксинира по един човек на всеки две минути. Целта е да постигнем 3 500 – 4000 души на ден тук в този център в Трептов“, каза Албрехт Брьоме, координатор на центровете за ваксиниране.

В испанския град Бургос започнаха масово тестване. Целта е в следващите осем дни да се проверят 25% от населението на града или 45 000 души.

„Най-важното нещо е да се засекат положителните случаи, защото има бизсимптомни пациенти, които са предали или предават болестта докато водят нормален живот“, каза Моника Чикоте, мениджър на здравеопазването в Бургос.

Заради пандемията в Република Северна Македония вече е в сила извънредно положение в продължение на един месец. Правителството предлага участието на военни за справяне със ситуацията.

В Белград се състоя опелото и погребението на сръбския патриарх Ириней, починал от COVID-19 на 90 годишна възраст.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *