За пример! Как Белгия се бори със COVID-19 – с добра комуникация и… карикатури

Белгия, в която по време на първата вълна от COVID-19 смъртността бе сред най-високите в Европа и имаше най-много заразени, успя за няколко седмици да постави под контрол втората вълна на коронавируса. Със строги мерки и добра комуникация.

Резултатите са налице – вече втора седмица кривата върви надолу – броят на заразените, приетите в болница и починалите намалява. Специалистите казват, че пикът на втората вълна е отминал.

От началото на ноември в Белгия е в сила почти пълно затваряне – хората могат да приемат у дома само един посетител. Министърът на здравеопазването измисли специална дума за това – „човек или контакт за прегръдки“ (knuffelcontact). Нидерландският термин, който трудно се превежда само с една дума на други езици, бързо стана популярен в Брюксел. Дори германските и британските кореспонденти започнаха да го използват.

Правителството затвори всички ресторанти, кафенета, магазини за дрехи и други стоки. Останаха да работят само хранителните магазини, аптеките и градинските центрове. Всички останали продукти могат да се поръчват онлайн и да се вземат или от самите магазини, в които има специални пунктове, или се доставят вкъщи.

В хранителните магазини няма коридори или разделяне на хората по възраст. Правилото е – максимум двама души от семейство могат да пазаруват за не повече от 30 минути. Маските, разбира се, са задължителни. Пазарите навън продължават да работят, но само тези които продават храна, всички останали са забранени. Включително коледните базари.

Кафенетата и ресторантите имат право да предлагат храна за вкъщи, която може да бъде взета до 22.00 часа всяка вечер. Нощните магазини не работят, алкохол не се продава след 20.00 часа.

Основните училища продължават процеса на обучение в класните стаи, а в гимназиите и техникумите часовете са наполовина присъствени, наполовина онлайн. Университетите преподават изцяло онлайн.

Затворени са музеите, увеселителните паркове, фитнесите, спортните зали, фризьорските и козметичните салони.

На белгийците всъщност не им остават много забавления, освен да се разхождат сред природата. В събота и неделя парковете и горите са пълни с хора, но и там има полиция и общински служители, които напомнят за спазването на дистанция.

Притежателите на ресторанти и кафенета не бяха доволни от мерките и се опитаха да въздействат на правителството с протести или опити за лобиране. Властите обаче успяха да заглушат недоволството им с щедри мерки за подпомагане на бизнеса.

Фламандският министър на труда каза през уикенда по телевизията: „Не мисля, че има предприятие в страната, което може да се оплаче, че не е получило финансова помощ от държавата“.

Мерките за работещите, които остават временно или постоянно без работа, ще важат до края на март догодина. Хората, които продължават да работят, имат право на нова форма на платена отпуска – за да гледат евентуално болни деца или родители.

По време на първата вълна белгийците се оплакваха от стила на комуникация на правителството на Софи Вилмес. На всички пресконференции тя показваше дълги и понякога неразбираеми презентации.

Новото правителство на Александър де Кро бързо разбра, че комуникацията с хората е също толкова важна, колко и финансовото им подпомагане. Де Кро не показва криви и цифри, речите му са емоционални и пълни с разбиране, а не със заплахи към хората.

Когато представяше строгите мерки, той сравни белгийците с екип от 13 милиона души и каза, че разчита не толкова на полицията и глобите, а на гражданското съзнание на хората. Премиерът и здравният министър са готови да застанат пред медиите във всеки един момент, често пред собствените си домове. Дори за детските програми.

Сега големите опасения са коледните празници да не се превърнат в трета вълна на пандемията. Затова всички усилия са впрегнати в това да се убедят хората тази година да си останат вкъщи и по възможност да не пътуват в чужбина. Медиите изобилстват от кампании по темата.

„Един карикатурист може с няколко щриха на молива си да покаже много по-добре това, за което на мен ми трябват много изречения“. Това каза премиерът на последната си пресконференция за COVID-19 миналата седмица и показа карикатурата на един от най-известните карикатуристи в страна, на която са нарисувани двете вълни на коронавируса и третата във формата на коледна елха.

На видеоконферентната среща на върха на лидерите на ЕС миналата седмица Александър де Кро призова и останалите си колеги да помислят за общи европейски мерки, за да предотвратят трета вълна в Европа след коледните празници.

Специално внимание белгийците отделят на децата, които по-трудно разбират строгите мерки и защо през коледната ваканция няма да могат да отидат на ски. Тук на помощ идва и традиционният приятел на децата Свети Николай (Санта Клаус), който на 6 декември носи подаръци в Белгия, Нидерландия и част от Германия. Той подробно обяснява от екрана защо не може да се срещне с малките си приятели по площадите и училища и защо е по-добре децата да не пътуват тази година. Програмите с него по телевизията се удвоиха.

Другата голяма тема в комуникацията на властите с хората са ваксините срещу COVID-19. В емисиите всяка вечер има новини и коментари за ваксините на различните фармацевтични компании, процеса на ваксиниране, логистичната подготовка на страната и ползата от ваксинирането. Всеки белгиец вече знае, че за него ще има осигурена безплатна ваксина, а ваксинирането ще е доброволно. Властите все пак се надяват да ваксинират над 70% от хората, за да бъде изграден групов имунитет.

Източник: БНТ

Снимки: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *