Проф. Костадин Ангелов: В момента има достатъчно болнични легла, но няма достатъчно медици

„От самото начало на епидемията насърчаваме хората да спазват епидемията. Високата смъртност е резултат от горенето на маски, от голямото недоверие към здравната система, от това, че хората не спазваха мерките. Сега не е моментът да търсим виновни, а да намерим решение“, заяви пред бТВ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.
Той подчерта, че намаляване на броя може да има само при стриктно спазване на мерките.
„Само за вчера са излекувани над 2 000 души, трябва ли да разкажем историята на всеки от тях“, отговори той на въпрос защо е допуснато да загинат хора докато чакат да им бъде оказана лекарска помощ.
„Това е ненормално и недопустимо. Чух всички обяснения, това е проблем на организацията в самото лечебно заведение, виновните са наказани“, каза още той.
„Това са възможностите на нашата здравна система в момента“, призна той.
„Ситуацията е извънредна“, повтори министърът на упрека, че хората са поставени в лоши условия.
„Това, че сме проспали летните месеци не е вярно. Нито един ден не е пропилян. Проблемът е в хората. Ако някой може да създаде нови лекари и медицински сестри, за да влязат в битката с коронавируса, аз не мога“, отговори той на упрека, че през лятото не е направено нищо, за да се подготви системата за втора вълна на епидемията.
„В момента има достатъчно болнични легла, но няма достатъчно медицински персонал, това е проблемът. Не в техниката, в осигуряването“, добави министърът.
По думите му, празнуването на 8 декември ще бъде сериозно контролирано.
Проф. Ангелов призна, че цената на ПСР тестовете е завишена, но нарече това „пазарна конкуренция“, както и, че сега хората с направления няма да се наложи да плаща.
„Засега антигенните тестове няма да се прилагат като официален тест у нас“, съобщи той и обясни, че той при всички случаи трябва да бъде повторен с ПСР.
„Ваксинационният план за България има две посоки-кои ще бъдат ваксинирани първи – първа линия, възрастните хора и след това всички останали. Втората е как ще бъде организирана самата ваксинация. България има един от най-добрите ваксинационни календари в света“, заяви той.

4 коментара

 1. улеснявай каза:

  да ти имам конкурентната среда по време на пандемия. Караш се хората от екрана, а какво улеснение си създал да имат поне 5 маски на ден – нали на 2 часа ги сменяме , и дезинфектанти. Колко души маски горяха че обобщавате поведението ни. В пандемия ли сме, или се доказваме кой по по най

 2. Ташо каза:

  Най-после откриха топлата вода! Нямало медици,а имаше! Къде ли се скриха и защо избягаха? И от кого избягаха? Май 3-те Д на вожда не стигат!

 3. Анонимен каза:

  Защо не се даде гласност кои бяха юнаците които затвориха и продадоха Тубдиспансера в гр.Кърджали. Той сега щеше да бъде изключително полезен и заразените и болните от коронавирус щяха да се лекуват там и нямаше да се лекуват в сградата на многопрофилната болница. Защо някои лекари от управляващите партии от парламента не се включат в пандемията и да лекуват болните точно сега когато не достигат лекари ами се спотайват в парламента уж да гласуват закони ненужни на народа.

 4. Академик каза:

  Юнака е един 13:47. Майстор на спорта по „комисионни“.Академик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.