Институтът за национална история в РСМ: Няма да позволим ревизия на историята на македонската нация!

Институтът за национална история на Република Северна Македония (РСМ) реагира на, както казват оттам, настоящото политическо предизвикателство към „македонската национална история и идентичност“, предава агенция „Макфакс“, цитирана от „Фокус“.

„Институтът не може да не реагира в ситуация, когато политиката засяга пряко науката и особено когато политическите меморандуми квалифицират цяла нация и историческа наука като фалшификат и призовават за цялостна ревизия на историята на македонския народ и нация“, се казва в изявлението.

От Института посочват, че европейската интеграция на РСМ не трябва да бъде обвързвана с окончателното приемане на, както казват, влияния и исторически истини от други национални историографии.

„Историята и нейното тълкуване трябва да се определят изключително от научната етика и стремежа към обективност и в този контекст не трябва да бъдат обвързвани с нуждите на политиката, нито по никакъв начин да бъдат обусловени от политически влияния, което е в пълно противоречие с европейските демократични принципи“, подчертават от ведомството, което е най-големият развъдник на македонистките фалшификации за историята.

Имайки предвид естеството на научната мисъл, която е необходимо да бъде свободна и независима, а не политически обусловена, Институтът изразява категоричната си позиция на осъждане на всички форми на политическо предизвикателство към „македонската историография, македонската национална история и идентичност“.

„Институтът няма да съобрази своята научна дейност с никакви политически влияния“, се казва в изявлението и се добавя, че Институтът е най-старата научна институция в македонската държава, чиято дейност е насочена предимно към научно изследване на историческите процеси от миналото на „македонския народ и нация, етнически общности, както и отношенията със съседни балкански народи и държави“.

Източник: Епицентър

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *