Инж. Хасан Азис: Държавата е длъжник на местната власт по отношение на водоснабдяването

Чиста вода, чиста храна, чиста енергия, чиста околна среда е водеща цел в политиката на ДПС в управлението
Това заяви в предаването „Още от деня“ на БНТ зам.председателят на ДПС и на НСОРБ д-р инж.Хасан Азис, кмет на Кърджали
От 117 населени места в община Кърджали, за съжаление, в 21 век 8 населени места са без вода. Със започналия ремонт на довеждащия водопровод от язовир „Боровица“ Кърджали и Момчилград не са заплашени от водна криза, но финансирането не е заслуга на държавата, посочи Хасан Азис.
Местната власт не само в Кърджали, а и в цялата страна, независимо от политическата окраска на кметовете, харчи голяма част от бюджетите, които има, единствено и само за решаване на водните проблеми. В Кърджали има няколко населени места, които ние сме финансирали с милиони левове – проекти, за които общината заделя от местните си приходи, след което ние прехвърляме тези активи на ВиК дружеството, което пък започва да събира такси, каза още той.
Мисля, че в това отношение държавата е длъжник на кметовете, на местната власт, отбеляза кметът на Кърджали.
ДПС поиска оставката на екоминистъра и оставкатана цялото правителство, защото правителството няма как да допусне криза с водоснабдяването, особено на големите градове, при положение, че има инфраструктура.
Сдружението на общините се обяви срещу проект на МРРБ за окрупняване на ВиК дружествата. Тази система не работи – кметовете нямат възможност да посочат кои населени места, квартали или улици имат нужда от намеса и ремонт, това се диктува от държавата в лицето на областния управител, заяви Хасан Азис.
Той припомни, че Управителният съвет НСОРБ успя да извоюва допълнителни средства за малките общини, които са с профил туризъм и имат 5% по-нисък приход от данък недвижими имоти и 15% по-малък приход от туристическия данък в сравнение с миналата година.
Зам.-председателят на Сдружението посочи, че общинските ръководители са предложили на правителството да се създаде фонд „Общински пътища“, който да се ръководи от МРРБ и да бъде с финансов ресурс от 300 млн лв., но това не е отразено в новия бюджет.
Няма отговор от централната власт и на важния за кметовете въпрос – защо през годините се закриваха общинските болници?
В община Кърджали се спазват наложените мерки от здравния министър и общините допълнително налагат мерки, за да се избегне натоварване на здравната система, каза инж. Азис. От 123 общински болници, 73 са ангажирани пряко с корона вируса и подпомагат 198 държавни болници в дейността по кризата, отбеляза той.
Независимо от политическата сила, с която сме обвързани, всички кметове сме били зад запазването на общинските болници и сме полагали усилия да ги поддържаме дори и в най-малките населени места. За пореден път става ясно , че политиката на кметовете е правилна към този момент. Независимо от дълговете всяко населено място има нужда от лечебно заведение. И тези дългове, които имат общинските болници, няма как да бъдат отчети и сравнени с човешките животи. Благодаря на всички колеги, които с цената на всичко успяват да запазят общинските болници. Ако ги нямаше сега тези 73 лечебни заведения, кой щеше да поеме първата вълна в малките населени места, попита зам.-председателят на НСОРБ.

2 коментара

  1. Ставри каза:

    Чиста вода,храна,енергия,околна среда и разбира се по-малко корупция!Все неща /особенно околна среда/,с които „вечният“ градоначалник не може да се похвали!

  2. Браузъра каза:

    Какво говори този крадец? В града има улици, които съществуват от над 70 години и нямат все още канализация, защото както каза кмета „вие не гласувате за нас и, за това няма да имате канализация“. Този няма право да говори пред хората, лъжец алчен…!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.