Гръцки епидемиолози настояват локдауна в южната ни съседка да продължи

Гръцки епидемиолози настояват премиерът Мицотакис да удължи локдауна в страната до края на годината. Според тях намаляването на броя на заразените не е достатъчно условие за премахване на мерките, докато болниците са претоварени от пациенти с тежки симптоми на Covid-19.

В последните дни – след месец на пълна карантина, намаляват случаите на заразени с коронавирус както общо за страната, така и в районите, считани за активни огнища на заразата.

Спад до под 300 случая за денонощие се регистрира в Атика, Солун, Серес и Драма, съобщават от гръцкото министерство на здравеопазването.

Въпреки това епидемиолозите от Съвета за контрол на разпространението на Cоvid-19 настояват постепенно, бавно и частично да се либерализират въведените мерки.

Областният управител на Северна Гърция, както и кметът на Солун предлагат ограниченията да останат в сила до края на годината.

От общинските болници съобщават, че все още смъртността е висока, а почти всички места в Covid отделенията са заети от тежки случаи. Част от болните се настаняват в мобилизираните частни клиники.

Същевременно специалисти от клиниката по психиатрия в университета в Солун оповестиха свое проучване, според което тройно са се увеличили стресът, умората и гневът сред младите в Гърция, което поставя в риск психическото здраве на нацията.

Очаква се в петък премиерът Мицотакис да съобщи дали локдаунът ще се удължи и след 7-и декември.

Източник: Кросс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *