Ужас в психиатриите у нас: Вериги, малтретиране и средновековни практики за мъчения

Физическо малтретиране на пациенти в психиатрични болници и на хора с умствена изостаналост в социални домове в България, неправомерно задържане, лоши материални условна, липса на персонал и адекватни грижи.

На това са се натъкнали експерти от Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа. Те посетиха през август три психиатрични болници и три институции за хора с умствена изостаналост.

Експертите днес публикуваха доклада си.

Микола Гнатовский – председател на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа: За жалост и в трите болници, в различна степен, установихме

физическо малтретиране на пациентите от страна на екипа – шамари, юмруци, блъскане, ритници.

Изключително сме притеснени, че начините за задържане на хората, които в някои случаи са необходими в психиатрията, в тези болници се използват по некоректен начин. В „Иван Рилски“ и в Бяла има средства за механично задържане, но се използват по неправилен начин – могат да наранят пациентите.

Но това това, което видяхме в Царев Брод е ужасно, ние не вярвахме на очите си –

средновековни практики – метални вериги за връзване на пациентите, метални вериги с катинари!

Много пациенти, независимо един от друг, ни разказаха. Ние намерихме веригите в кабинетите на персонала.

Оковаването понякога е продължавало дни наред.

Българските власти също бяха шокирани от тези срамни практики. На централно ниво, в министерството на здравеопазването не знаеха. Но когато дискутирахме проблема в Царев брод с директора на болницата, тя не беше много шокирана и не отрече, а просто каза:

„Добре, ще спра да използвам тези методи“.

Болницата има модерни средства – колани, но не ги използват. Предпочитат веригите. Има програма, изработена от министерството на труда и социалните грижи за затваряне на социалните домове за хора с умствена изостаналост. Това е много добра идея, но е дългосрочна програма, а има хора, които в момента се намират в нечовешки и унизителни условия.

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.