Сдружение „Дельо Хайдутин“-Златоград ще популяризира родопската гайда като инструмент

Днес председателят на Сдружение „Дельо Хайдутин“, гр. Златоград – Тодор Кайков подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на проект „Гайдата – от траките до днес“. Безвъзмездната финансова помощ е 100%, в размер на 19 520.00 лв. и се предоставя в рамките на процедура на МИГ Кирково-Златоград.

Проектът цели да популяризира местния фолклор и гайдата като инструмент, познат още от времето на траките, да допринесе за разнообразяване на културния живот на населението в общините Златоград и Кирково, да промотира природното и културното наследство на района като фактор за подобряване на местното туристическо предлагане.

Основните дейности, които ще бъдат реализирани в рамките на проекта са организиране и провеждане на два концерта на самодейния гайдарски състав „Дельо Хайдутин“, като за участие в събитията ще бъдат поканени и други самодейни изпълнители от региона – музикални, танцови и певчески. Единият концерт ще се състои на централния площад в град Златоград, а вторият – на територията на Скално – култовият комплекс „Каменният град“ в община Кирково.

Фолклорното събитие в град Златоград ще бъде съпроводено от беседа за деца и младежи на тема „История на гайдата от траките до днешно време“. Беседата ще се проведе на открито, в двора на музея на Взаимното училище. Майстор на гайди ще бъде поканен да демонстрира на живо начина на изработка на традиционната родопска гайда. Беседата ще бъде отворена за широката публика и предварително афиширана в програмата на събитието, като в нея могат да се присъединят и други посетители на музея и туристи.

Изборът на мястото на провеждане на втория гайдарски концерт е обвързан с идеята да се популяризират местните природните феномени и тракийски светилища, да се направи асоциативна връзка между величието на природата, величието на гайдата и нейното древно начало от времето на траките, да се даде начало за разработване на нов туристически продукт, включващ елементи на културния туризъм (фолклора) и природния (екологичния) туризъм.  Като съпътстваща фолклорното събитие дейност се планира провеждане на открит урок за ученици на тема: „Природните скални феномени и тракийски светилища – част от местното природно наследство“. Децата и младежите ще направят обиколка с гид за разглеждане на природните феномени „Лъвът“, „Крокодила“, „Гъбата“, скалните гробници (пещери), ще научат за живота на траките, за техните вярвания, ще им бъдат демонстрирани тракийски ритуали.

Събитията ще се проведат през лятото и есента на 2021 г. при условие, че  не са налични противоепидемични мерки и ограничения.

В рамките на проекта ще бъдат закупени 30 броя традиционни родопски носии за част от изпълнителите от самодейния гайдарски състав към сдружение „Дельо Хайдутин“ – деца и младежи до 29 години, с което ще се насърчи развитието на техния талант и сценични изяви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *