Д-р инж. Хасан Азис: Утре, на Йордановден, няма да бъда в манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча“

Моето неприсъствие на Богоявление не е неуважение към християните, а знак за отговорно отношение към съгражданите ми

Празникът може да бъде отбелязан без да бъдат застрашени живота и здравето на хората

Тази година е особена. Ние се борим с един невидим враг-коронавируса. Празникът може да бъде отбелязан без да бъдат застрашени живота и здравето на хората. За мен не беше трудно решение да отменя всички градски тържества, свързани с новогодишните празници, включително и традиционния концерт.

Общината беше направила необходимата предварителна подготовка и той щеше да бъде проведен пред новия символ на града – Ангела на Кърджали. За нас, обаче беше най-важно да не подлагаме гражданите на излишен риск и затова издадох заповед и отмених концерта.

Проявявайки последователност в отговорното отношение към кърджалийци, аз утре ще бъда в енорийския храм „Свети Георги Победоносец“, където ще поздравя миряните с големия християнски празник Богоявление. Отец Петър е призовал да дойдат по-малко енориаши, за да няма струпване на хора в църквата.

Не планирам да участвам в масови мероприятия. Има заповед на министъра на здравеопазването. Доколкото ми е известно към днешна дата тя не е отменена. В момента не само в нашата страна, а и в Гърция, където храмовете са затворени, и във Великобритания и в други държави има строги мерки на изолация. В тази ситуация публични мероприятия, още повече организирани от публичната държавна власт, са в разрез със законността. Като кмет няма да дам знак за подлагане на риск на моите съграждани.

Празникът може да бъде отбелязан без да бъдат застрашени живота и здравето на хората.
На общоградски празници хората се канят публично, чрез медиите. Аз, като кмет, се чувствам винаги поканен. Но няма да бъда в манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча“ утре. И моето неприсъствие на празника не е неуважение към християните, а по-скоро знак за отговорно отношение към съгражданите ми. нж

5 коментара

 1. анонимен каза:

  Какво значи Отеца да призове да отидат по-малко хора в църквата?

 2. Ставри каза:

  Каква е разликата между Могиляне и Църквата? Не ,че нещо ще Ти се разсърдим,но там /Могиляне/ бяхте доста на гъсто.

 3. С тулев каза:

  Ами защо първо той там няма работа ,второ разваля се рахатлъка му за традиционото кафе с попа и ходжата ,символ за добронамереност и толерантност , на всички граждани честито Богоявление!

 4. Анонимен каза:

  Ама на Могиляне и Момчилград с дупесето беше.

 5. амет каза:

  Кмете, не се дръж като сърдито малко дете. Заради мерките против COVID отказваш да посетиш церемонията в църквата „Св. Йоан Предтеча“, където ще има представители на държавната власт, но ще посетиш другия храм „Св. Георги“ ? Въпросните мерки, не ти попречиха да участваш на партийната церемония в Могиляне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.