Бум на бране на сърнели през януари сред момчилградската природа

Сърнелите имат четири отровни двойника-предупреждават експертите

 Нещо невиждано досега- момчилградчани масово берат сърнели по Нова година. Декември, януари са сезонът на друг вид гъби – рижики. Те са по-твърди и по-устойчиви.

Тях да събират бяха излезли сред природата гъбарите. Но били много изненадани, когато открили цели хармани със сърнели. Набрали от деликатесните гъби по цели торби.

Гъбите допълниха украшението  на новогодишните елхи

Пръв ни извести тази новина опитния гъбар Валентин Аврамов. Набрал той две чанти със сърнели. Събрал се с приятели на червено вино и вкусни гъби.

Толкова бил впечатлен от сърнелите през януари, че даже ги снимал на телефона си. Раздал на приятели и съседи.

Аз съм повече от половин век гъбар, но такова чудо не бях виждал-януарски сърнелки-сподели гъбарят Младен Терзиев. „За един ден събрах повече от четири килограма, На 2-ри януари имах гости от Кирково. Изпържих и панирах сърнели. Празничната ни трапеза бе отрупана с много ястия, но гостите ми ядоха само сърнели„, разказва той.

Тази сърнела е ядлива

Брането на сърнели продължава и през тази седмица, но гъбарите трябва да внимават за отровните двойници на сърнелите – отровна едро люспеста мухоморка, червеникава сърнела, полска сърнела…

При бране на сърнела да избягват да събират гъби, които са с диаметър под 5 см и височина под 10 см. Да не слагат в кошницата и на трапезата си гъби, които растат поединично, предупреждават експертите.

Червено-кафява сърнела

Текст и снимки: Стайко Кафов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *