Художникът Хубен Черкелов пита „Защо така сериозно?“

Изложбата на известния творец, роден в Кърджали и живеещ в Ню Йорк, можете да видите  в музея на хумора и сатирата в Габрово

 Хубен Черкелов е роден в Кърджали. Живее в Ню Йорк от 2000 година. Завършва Художествената гимназия в Казанлък и Художествената академия в София. В средата на 90-те години на миналия век е активен участник в артистичния кръг „XXL“, организиран около едноименната галерия в София. След преместването си в САЩ става популярен с картините със сюжети от банкноти и монети.
Негови творби са представени в Музея „Бронкс“ в Ню Йорк, Музея „Броган“ във Флорида,  на 54-ото Биенале във Венеция, както и в други галерии в Ню Йорк, Бостън и Шарлът.
На 20 ноември 2020 година в Музея на хумора и сатирата в Габрово бе открита неговата изложба „Защо така сериозно?“. Тя продължава търсенията на твореца в областта на изображенията върху банкноти и монети на световни валути.

– Последната ти изложба „Защо така сериозно“ прекрачва от миналата в тази година. Тя може да бъде видяна в Музея на хумора и сатирата в Габрово до 31 март 2021 г. Озаглавена е странно, кажи ни повече за нея.
– Заглавието на изложбата е заимствано от реплика в сцена от филма за Батман Черният рицар, в която Жокерът се връща към свой детски спомен. “Защо така сериозно?” го пита баща му по време на семеен скандал, докато приплъзва нож по ъгълчетата на детската му уста, оставяйки една вечна усмивка-белег. Жокерът и той като мен е пленен от парите, към които, обаче не може да се отнася сериозно. По време на карнавален парад по улиците на Готъм той хвърля към тълпата купища фалшиви еднодоларови банкноти със своя лик върху тях. Но съм включил и Бенджамин Франклин, американския президент, чийто лик е върху 100-доларовата банкнота. Той, освен политик, е бил и хуморист.

– Ти продължаваш твоето 15-годишно изследване на изображенията върху банкноти и монети на световни валути. Само американска валута ли си включил в последната си изложба?
– Включил съм испански песети, базирани на Сервантес. Известният художник и неговите герои Дон Кихот и Санчо Панса през годините няколко пъти са били поставяни върху пари. Тази част от изложбата се свърза по един своеобразен начин с известната статуя на Георги Чапкънов „Дон Кихот и Санчо Панса“, която стои пред Музея на хумора и сатирата. Има и две работи, посветени на Марк Твен, възхваляван като най-великия хуморист на Америка, който натрупва богатство от своите трудове и лекции, но има навика да инвестира в неуспешни начинания и стига до фалит; и маската на Дарт Вейдър, злодеят от Междузвездни войни, който изненадващо се появява върху новозеландски монети.

– Малко необичайно време за изложби… Пандемията явно не ти е попречила?
– Пандемията затвори галериите и музеите, но ние, художниците, работим и планираме изложбите си напред във времето, имаме уговорени прояви, отпечатани са каталози и т.н. и нямаше как да откажа. През 2020 година направих една изложба в Тайпе, столицата на Тайван, без официално откриване, където да се събират много хора. Тя дори имаше голям финансов успех.
С директорката на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска също имах уговорка отпреди години. Имах опасения, че ще се отложи, но все пак тя се състоя.
За 2021 година вероятно ще е по-сложно планирането, защото не е ясно дали галериите и музеите ще са отворени. Но смятам, че след няколко месеца ще стане ясно.

– Как се отрази пандемията на културния живот в Ню Йорк, където ти живееш?
– Пандемията се отрази тежко на творците, особено на изпълнителските и сценичните изкуства. Художниците бяхме по-облагодетелствани. За мен не беше трудно, защото продължих да си работя в ателието, което е в Манхатън, до Таймс Скуеър.

– Оптимист ли си за 2021 година?
– Трябва да съм оптимист. След първите 6 месеца ще видим.

Въпросите зададе Валентина ИВАНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.