Цветанов към Радев: Изпълнителната власт не е готова за честни избори на 28 март!

Изпълнителната власт не е готова за честни избори на 28 март, трябва друга дата. Това заяви в дълго изложение на ситуацията в страната лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов по време на консултаците с държавния глава.

Той подкрепи идеята за удължаване на изборния ден, но посочи като неприемливо гласуването да се проведе в два или три дни. По думите му това би могло да доведе до опорочаване на вота. Според Цветанов 28 март не е удачна дата за провеждане на изборите не от гледна точка на това, че партиите не са готови, а защото правителството и законодателят няма да успеят да се справят с новите предизвикателства в условията на пандемия.

Лидерът на „Републиканци за България” Цветан Цветанов поиска месец преди старта на парламентарните избори да има ротации на областните директори на МВР. От партията настояват също така да се разреши гласуване по пощата за българите в чужбина и изразиха недоверие към БНТ и генералния директор на обществената медия Емил Кошлуков.

Тези акценти Цветан Цветанов постави днес при срещата си с президента Радев, по време на втория ден на консултации с извънпарламентарните партии за датата на изборите за Народно събрание.

„Републиканци за България” настояват и за равнопоставеност на партиите в предизборните студиа на БНР и БНТ.

Според Цветанов преди изборите има недоверие от страна на гражданите за черното им провеждане. За да има спокойствие в обществото, е нужна ротация на всички областни директори на полицията на МВР. Политикът обясни, че това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и интересите, които определени кръгове упражняват върху гласоподаватели, а освен това ще се противодейства ефективно и на купения вот в ромските махали.

Цветанов защити и искането за гласуване по пощата като даде пример с Румъния, чиито емигранти на последните избори са показали 40% избирателна активност при гласуване по пощата. Той настоя българите в чужбина да могат да гласуват по пощата, Румен Радев одобри тази идея.

Цветанов се аргументира, че българите в чужбина са над 2 млн. избиратели, а безпокойствието им е, че няма да имат конституционното право да гласуват, защото в много държави има много ограничения и няма да има възможност да се разкриват секции извън консулствата и търговските обекти.

По думите на председателя на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов трябва да се даде възможност за добра конкурентна среда. Той предложи времето в обществените медии: БНР и БНТ за всички политически партии да бъде разчетено така, че да има равнопоставеност. Цветанов допълни, че от партията нямат доверие на изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков.

„Той не дава възможност като представител на една от обществените медии в България различните гледни точки на всички български граждани, които се представляват от съответните политически партии или експерти, които имат възможност, да изложат различни гледни точки. Към настоящия момент даваме доверието си и това, което прави БНР, дава възможност да се изпълни основната функция на обществената медия – постигането на този плурализъм, който смятаме, че е в интерес на всички“, отчете председателят на „Републиканци за България“.

Явно е, че електронно гласуване за тези избори не може да стане категорично, но има утвърдени методи в други държави – гласуване по пощата е напълно възможно, разбира се при сериозна мобилизация и на изпълнителната, и на законодателната власт, както и видеонаблюдение в реално време на броене на бюлетините, попълване на протоколите и качване на протоколите в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес.

Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „Републиканци за България“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

„Дотук има консенсус и в редица граждански организации и партии за законови промени, които да гарантират правото на глас на всички карантинирани и хора в изолация, законови промени, които да дадат възможност на нашите сънародници зад граница да гласуват дистанционно“, допълни той.

8 коментара

 1. Stan каза:

  Браво на Републиканци! Ценни предложения. Г-н Цветанов разбира от избори.

 2. Kaiser Souze каза:

  Изпълнителната власт (винаги) е готова за (нечестни) избори…

 3. Msd@gbg.bg каза:

  “ Той настоя българите в чужбина да могат да гласуват по пощата”
  Добро предложение! Да видим дали ще го изпълнят управляващите като нямат изгода от това….

 4. Stoma каза:

  На никой не му изнася да си да пуска българите в чужбина да гласуват за него поради простата причина, че няма да гласуват за него…

 5. Chihi каза:

  Иска ми се Републиканците да са успяли, да накарат другите, да се замислят и направят нещо по въпроса с изборите. Искаме честни избори… най-накрая!!!

 6. Chihi каза:

  Пофкрепям искането! Всеки има праео на глас. Дано да ги чуят Републиканците! Искаме честни избори…. най-накрая!

 7. Боко каза:

  Послушайте човека,който най-добре знае как се печелят избори по нечестен начин!

 8. BoLeto каза:

  Не е лошо да се вслушат в препоръките на Цветанов! Той познава в детайл тази материя и може да бъде полезен с градивни предложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.