Ще има ли рестарт на водната топка в Кърджали?

 Най-талантливите състезатели на „Арда“ вече са картотекирани в други отбори

„Ремонтът на покрития басейн в Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали е към своя край. Остават някои довършителни работи“, съобщи за „Нов живот“ Даниела Павлова, директор на училището. Дали съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация скоро не е ясно. Разпуснатите отбори от Спортен клуб по водна топка „Арда“ таят надежда да го ползват за тренировки. Подобна идея бе обсъдена още през лятото на 2020 година, когато пандемията и високите разходи по поддръжката затвориха и открития, и покрития басейни в комплекс „Арпезос“. Тогава кметът Хасан Азис предложи соломоновското решение общината да поеме разходите по поддръжка на съоръжението в Езиковата, а ватерполистите да тренират там. Експлоатацията на училищния басейн е далеч по-икономична, тъй като е на газ.
„От ноември 2020 г. всичко е стопирано. Минахме на дистанционно обучение, извънкласните форми са забранени заради пандемията“, добавя Даниела Павлова. Щом нещата се върнат в нормалния си ритъм, ще стане ясен и въпросът с басейна.“
В момента няма забрана картотекирани спортисти да тренират и в много градове ватерполистите провеждат занимания. Децата от Спортен клуб по водна топка „Арда“ също могат да възобновят тренировките си веднага след пуска на обекта, дори и докато са на дистанционно обучение. Но на треньорите Иван Кръстев и Величко Карабоюков ще се наложи да структурират групите от начало.
Дългата пауза доведе до разпадане на отборите и рестарът ще е трудна задача. Още повече, че най-талантливите състезатели бяха привлечени в по-големи и финансово обезпечени клубове. Мила Авренлиева и Ивана Колева от септември са картотекирани в „Черноморец“, където треньор е Петър Йонов, бивш състезател на „Арда“. Двете десетокласнички от Езикова гимназия „Христо Ботев“ тренират в Бургас. Дария Алексиева, която е ученичка в 9-ти в Средно училище „Отец Паисий“ е част от „Локомотив“ – София.
Асен Николов и Тургай Мурад се присъединиха към юношите младша възраст, а Лъчезар Господинов – към децата на Спортен клуб по водна топка „Нептун“ – Бургас. Дистанционната форма на обучение им дава възможност да учат и тренират едновременно, без да се налага да са в Кърджали.
Никак не ни е леко, споделя Мила Авренлиева, защото сме на ново място, далеч от дома и приятелите. Натоварванията при дистанционното обучение трудно се съчетават с усилената спортна дейност. Тя разказва, че е взела заедно с родителите си важното решение да се насочи към „Черноморец“. Но в Кърджали не виждали перспектива за развитие. Загубвайки спортна форма, Мила вероятно би загубила и мястото си в националния отбор девойки, където е вратар от няколко години.
Желанието на децата да се върнат в басейна не намалява, казва треньорът Иван Кръстев. Непрекъснато ми звънят и се надяват на положителен отговор. Ние от своя страна също се надяваме, но движение няма. Дано по-скоро излезем от този, може би най-тежък период в 50-годишната история на Спортен клуб по водна топка „Арда“, обобщава Кръстев.

Валентина ИВАНОВА

На снимката и видеото:  23 септември 2020. Родители, треньори и състезатели по водна топка протестираха пред сградата на община Кърджали срещу невъзможността децата да тренират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.