Пиронкова е на финал в квалификациите за Откритото първенство на Австралия

Най-добрият спортист на страната за 2020 година Цветана Пиронкова се класира за третия, финален, кръг на квалификациите за Откритото първенство на Австралия по тенис, които се провеждат в Дубай.

Поставената под №21 в схемата  българка се наложи над левичарката На-Ле Хан от Южна Корея с 6:0, 3:6, 6:1 след повече от 2 часа игра.

Цвети започна с пробив мача в един маратонски гейм. След двойна грешка на азиатката резултатът стана 0:40, но Хан намери първия си сервис и ги отрази. При четвъртата възможност обаче 33-годишната пловдивчанка успя. Веднага след това Пиронкова направи няколко непредизвикани грешки (включително и две двойни), но отрази две точки за рибрейк и затвърди за 2:0, благодарение и на първия си ас. Последва втори пробив за достигала до полуфиналите Уимбълдън и четвъртфиналите на „Ролан Гарос“ и US Open. Пълното превъзходство на Цвети на корта продължи благодарение на леталния ѝ бекхенд и сечените форхенди и тя записа трети пореден пробив с хубав минаващ удар по диагонала. Веднага след това при 5:0 тя сервираше за сета и го затвори след аут на южнокорейката.

Частта продължи само 28 минути и беше втората в Дубай, която Пиронкова печели на нула след тази срещу японката Киока Окамура в неделя.

След упорита битка Хан прекъсна негативната си серия от шест загубени гейма, като спечели най-после подаването си след 11 минути игра. Окуражената южнокорейка успя да пробие за 3:1, като се възползва от увеличилите се грешки на съперничката. Цвети върна брейка в продължителния седми гейм, в който губеше с 15:40, но го спечели при третата си възможност след грешка на опонентката си. За съжаление играещата форхенд и бекхенд с две ръце азиатка отново проби за 5:3 и сервираше за изравняване на сетовете. Пиронкова имаше точка за рибрейк, но я пропиля лековато и по-късно Хан взе частта.

Преди началото на решителния сет първата ни ракета отиде до съблекалнята и се върна концентрирана. Тя проби за 2:0 с отлична игра на ретур. След това Цветана отрази точка за рибрейк и затвърди. Пиронкова продължи да доминира и проби отново, но след това изигра слаб серви гейм и Хан успя да намали изоставането си на 1:4. Българката тукакси отново проби и след това сервираше за победата. Тя успя да реализира петия си мачбола.

Цвети постигна осем аса в срещата, но и допусна четири двойни грешки. Тя вкара 59 процента първи сервис и спечели 68 процента от точките при разиграването му. Пловдивчанката реализира седем от 23-те си възможности за пробив.

Следващата съперничка на Пиронкова ще бъде №14 в схемата Маргарита Гаспарян от Русия. Цвети е спечелила единствения мач помежду им в Истанбул през 2015 година.

Също днес Изабелла Шиникова играе срещу Джа Джин Лу от Китай, а Виктория Томова среща канадката Ребека Марино.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *