Преливат язовирите „Ивайловград“ и „Студен кладенец“, няма опасност за населението (ВИДЕО)

Поройни дъждове се изляха в Източните Родопи. Нивата на притоците на Арда и на самата река много бързо се повишиха. Язовирите от каскадата бързо се напълниха и макар че ВЕЦ-овете работиха на пълни обороти, не можеха да използват всичката прииждаща вода. Наложи се контролирано изпускане на водните обеми, а също и допускане на преливане.
Още в 10 часа днес водната стихия в язовир „Ивайловград“ успя да стигне най-високите точки на двата странични преливника и се прехвърли през тях. Водата в язовира прииждаше, час по час нивото се вдигаше, за да стигне  и до следващите преливници, които се намират на покрива на вградената водно-елекрическа централа. В 17 часа водата прехвърли и тази преграда. Преливащата вълна е с „дебелина“ по-малко от метър. Но това не е никак малко. Тя кара да се тресе цялата железобетонна конструкция. Работещите в  централата се чувстват като под водопад. Това не им е за първи път – пред очите им да се сгромолясват огромни количества вода, която фучи, пени се, трещи, разбива се на милиарди  частици и вихрено се втурва към границата ни с Гърция, а от там и за Турция, където също със страх очакват какво ще се случи.
Водата прелива и през стената на язовир „Студен кладенец“. Нашият читател Христо Михайлов е заснел това явление и ни го предлага да го видим.
Всяка година големи количества вода прехвърлят язовирните стени, без да можем да ги използваме. Остава ни само утехата, че те не могат да вършат онези пакости, които правеха, когато на Арда ги нямаше язовирите. И още – да се насладим на природното явление. И днес, и утре то вероятно ще продължи и стотици ще могат да го запечатат във фотокамерите си.

Нов живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.