Ще бъдат тествани всички учители, за да се реши как ще се върнат учениците в клас

Първа фаза на ваксинирането ще приключи в края на месеца. След нея започва ваксинирането на втора фаза – домове за възрастни и учители, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след като посрещна първите дози от ваксината на „Модерна“.

В момента се уточнява как точно ще се извършва процеса на ваксиниране. Желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21%, обобщи той.

От 25 януари сме предвидили масово тестване сред българските учители, за да преценим дали и как да се стартира частично присъствено обучение, каза още здравният министър. „Имаме план да тестваме всички български учители. Този план е коментиран с министър Красимир Вълчев. Ние сме длъжници на системата на образованието“, категоричен беше Ангелов.

Днес получихме първата доставка на ваксината на „Модерна“. Дозите от ваксината са изключително малко и ще бъде разпределена за РЗИ – София, съобщи министърът. На 25 януари 4000 дози ще дойдат нови количества и ще бъдат разпределени във регионите на страната.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на „Модерна“. Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

„Европейската комисия сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина – на „Пфайзер“. Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата – близо 2,9 млн. ваксини. В процес на регистрация е и ваксината на „Астра Зенека“, допълни още здравният министър.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.