7 дни преди края на мандата – какво ще стане, ако наложат импийчмънт на Тръмп

Точно след седмица Джо Байдън ще встъпи в длъжност като следващия президент на САЩ. От Външно министерство предупреждават всички наши сънародници отвъд Океана за очаквани размирици . Българите са призовани на 20 януари да избягват места, където има струпване на хора.

Тази вечер в Американския конгрес решават дали да задействат втора процедура по импийчмънт на президента. И макар 7 дни преди края на мандата на Тръмп този ход да е по-скоро символичен, той може да даде трайно отражение върху бъдещето му в политиката.

Вицепрезидентът Майк Пенс отказа да задейства 25-та поправка и да поеме властта от Доналд Тръмп. А в първата си публична изява след събитията в Капитолия, президентът изрази увереност, че постът му не е застрашен. Не пропусна да възнегодува срещу закриването на профилите му в Туитър, Инстаграм и Фейсбук. От днес той няма достъп и до Ютюб.

Свободата на словото е подложена на безпрецедентна атака. Колкото до 25-та поправка – тя не представлява никаква опасност за мен, но би се върнала като бумеранг към Джо Байдън и администрацията му. Както казват – внимавай какво си пожелаваш, каза Доналд Тръмп.

Седмица преди да напусне Белия дом, Доналд Тръмп е на път да се превърне в първия президент, срещу когото е имало две процедури по импийчмънт.

Той е обвинен в подстрекателство към метеж. Очаква се заседаващата днес доминирана от Демократите долна камара да гласува „за“ импийчмънта.

За разлика от предишния път, сега срещу президента-републиканец се обявиха и хора от собствената му партия.

Ако сега позволим президент на Съединените щати да призовава към метеж без това да има последствия, ще нанесем траен удар върху собствената си демокрация, каза Джон Катко, конгресмен от Републиканската партия.

Истината е следната: президентът причини събитията в Капитолия. Той не бива да управлява повече, категоричен е Адам Кинзингър, конгресмен от Републиканската партия.

Ако долната камара подкрепи импийчмънта, процедурата се прехвръля към Сената, където според американски медии има поне 20 републиканци, които биха гласували срещу Тръмп.

За отстраняването му трябва да гласуват най-малко 2/3 от сенаторите, което означва всички демократи и поне 17 републиканци.

Този процес е по-скоро символичен. Процедурата по импийчмънт отнема месеци, а Сенатът може да заседава най-рано на 19 януари – последният ден на Доналд Тръмп като президент.

Очаква се импийчмънтът да се разглежда след изтичането на първите 100 дни на Джо Байдън на власт. А възможният изход – Тръмп да получи забрана да се кандидатира за ръководни длъжности и с това да бъде сложен край на кратката му, но бурна политическа кариера.

БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *