Кристиано Роналдо вече е голмайстор №1 в историята на футбола

От чешката федерация оспориха рекорда на португалеца – трябвали му още 62 попадения

Кристиано Роналдо отбеляза 760-ия гол във фамозната си футболна кариера и според официално признатата статистика се превърна в реализатор №1 в историята на най-популярния спорт. 35-годишният португалец вкара първото попадение за успеха на „Ювентус“ с 2:0 над „Наполи“ в мача за Суперкупата на Италия и прибави юбилеен 30-и трофей във визитката си.

Дълги години за най-резултатен футболист се смяташе Краля Пеле, за когото се твърди, че се е разписал над 1200 пъти в противниковите врати през 50-те, 60-те и 70-те години. В края на ХХ век неговият бразилски сънародник Ромарио също претендираше, че има над 1000 гола на сметката си. Легенди се носят и за родения в Австрия чешки нападател Йозеф Бицан, който може би е отбелязал над 800 гола през първата половина на миналия век.

Но според днешната статистика Бицан има 759 признати гола, Пеле е със 757, а Ромарио – със 743, което им отрежда второ, трето и четвърто място във вечната ранглиста. Топ 5 пък попълва най-големият съперник на Роналдо в съвременната игра – аржентинската легенда на „Барселона“ Лионел Меси със своите 719 попадения в официални мачове.

Най-много голове Кристиано е отбелязал с екипа на „Реал“ (Мадрид) – 450. За „Манчестър Юнайтед“ той има 118 попадения, а за националния отбор на Португалия – 102. Снощният гол беше негов 85-и за „Юве“, а останалите му пет попадения са за родния му клуб „Спортинг“ (Лисабон).

От чешката футболна асоциация (FACR) обаче оспориха редовността на рекорда на Роналдо. Според комисията по история и статистика на базирана в Прага централа Йозеф Бицан има 821 гола в официални мачове. Което означава, че португалецът трябва да се разпише още 62 пъти, за да задмине легендата на „Славия“ (Прага).

„Кой е най-добрият голмайстор в историята – Йозеф Бицан или Кристиано Роналдо? Прост въпрос, но много сложен отговор – коментира председателят на статистическата комисия Ярослав Колар. – Най-вече защото от общия сбор голове на Бицан трябва да се отсеят само тези в официални мачове, което е трудно. Нашата комисия се зае с тази задача. Ние основахме нашето проучване върху статистика от престижни международни сайтове, които твърдят, че Бицан има 805 попадения, но със забележката, че в там липсват някои от головете му през 1952 г. за втородивизионния „Храдец Кралове“. Ние ги открихме – 53 гола в 26 мача. Освен това проверихме по два пъти всеки детайл за Бицан в първенството, за купата и за националните отбори на Австрия и на Чехословакия. И така стигнахме до официалния брой голове на Йозеф Бицан – от името на комисията по история и статистика на FACR можем да кажем, че те са 821.“

Съвсем сигурно е, че за „Ювентус“ това е девета Суперкупа на Италия в клубната витрина и първи трофей под ръководството на треньора Андреа Пирло. Така Старата госпожа си гарантира поне едно спечелено отличие в 10-а поредна календарна година. За Роналдо пък това е четвърта купа с бяло-черната фланелка, откакто през 2018 г. пристигна от Мадрид в Торино, след две шампионски титли в Серия А (2019, 2020) и още една Суперкупа (2018).

„Много съм щастлив с моята четвърта титла в Италия… Ние се завърнахме! Това е „Юве“, който обичаме, това е отборът, на който вярваме, и това е духът, който ще ни изведе до победите, които искаме! Добра работа, момчета! Fino Alla Fine (б. р. – до самия край)“, написа португалецът в „Туитър“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *