Байдън продължава да отменя политики на Тръмп

Новият американски президент предлага 5-годишно удължаване на действието на договора с Русия за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия – известен като „Нов старт“. Москва приветства предложението. Джо Байдън продължава с отменянето на политики на Доналд Тръмп.

Джо Байдън продължава с рекордното подписване на укази и с острия завой от досегашната политика на Съединените щати. Той издаде 10 указа, свързани с мерките срещу КОВИД 19. Новият американски президент настоява за ускоряване на ваксинирането и тестването, задължително носене на маски във влаковете и в автобусите и карантина за пристигащите в страната.

„Националният план включва всички усилия като при военно време. 400 хиляди американци вече починаха. Това е повече, отколкото са загинали по време на Втората световна война“, каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Днешната програма на Байдън включва и подписването на два указа за минималната надница и за гарантирана прехрана за бедните.

Във външната политика вероятно подновяването на договора „Нов старт“, ще е от първите успехи на новия президентски екип.

„Нов старт“ е основа за стратегическа стабилност между двете държави“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Саки.

Договорът изтича на 5 февруари. При управлението на Тръмп Вашингтон условно прие удължаването му с 1 година, но преговорите с Москва не стигнаха докрай.

Откакто не е президент, Тръмп се е отдал на голф във Флорида. Процедурата по импийчмънт срещу него може и да бъде отложена поне до средата на февруари. За това настояват републиканци в Сената, за да има достатъчно време за подготовка на защитата.

БНТ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *