Дима Петрова пред „Нов живот“: Художник се раждаш и то е до гроб

Най-трудно се продава изкуство. Малко са хората, които  ценят оригинала, споделя хасковската живописка

Художник се раждаш и то е до гроб! Независимо какво работиш сега и какво си работил преди, страстта към рисуването не угасва никога. Такъв е случаят на хасковската художничка Дима Петрова. Художничка и бивша преподавателка по изкуство  на гимназисти, тя е един от именитите  хасковски творци с изложби  по цяла Европа. Петрова говори пред в. „Нов Живот“ и сподели за страстта си към рисуването и за многобройните изложби,  които е представяла.
Последното изложение,  в което е участвала със свои творби,  е годишната изложба на хасковските художници  в галерия “ Форум“ в Хасково миналата година. Тя се прави веднъж годишно с участието на 18 художника, представящи по 2-3 картини.
Дима Петрова излага предимно с натюрморт.
Тя разказва за трудностите да продаваш изкуство в днешно време. За високите комисионни, между 30 – 50 %, които плаща за продажба чрез галериите и че онлайн продажбите са най  предпочитаният вариант – и за нея, и за клиентите й.
Не може да ни отговори дали изкуството й  се цени повече у нас или в чужбина, защото ценителят си остава такъв, независимо от неговата националност, казва тя.
Високата цена на творбите си Дима обяснява с факта, че добрият художник не разчита само на талант. Чисто технологично, той трябва да подбира качествени материали – бои, платна и рамки, които оскъпяват произведението.
Най-трудно се продава изкуството. Малко са хората, които  ценят оригинала, споделя Дима Петрова. Масата хора купуват реплики.
От изложенията по Европа тя е очарована от Арт панаира в Дюселдорф, Германия. Там клиентите усещат кои са талантливите артисти.
В тази пандемична обстановка Дима вярва, че клиентите й ще я открият, ако имат желание.

Петя КАМБЕР 

 

1 отговор

  1. И. М. каза:

    Такива картини трябва да има в повече домове. Изкуството възпитава. С радост бих купила картини от художничката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.