Областният управител Никола Чанев и кметът на Ардино  Изет Шабан в непримиримо различни позиции за такса смет

Никола Чанев втори път атакува в съда решение на общинския съвет в Ардино за увеличаване на местните данъци и такси

Кметът Изет Шабан смята, че той го прави на инат

Ако разсъждава като държавник, областният управител на Кърджали трябва да разбере в какво положение са финансите в една малка община като нашата, която вече е генерирала дефицит от 200 хиляди лева, казва кметът на Ардино Изет Шабан.

Трудно се управлява община при остър недостиг на средства, заявява той. В Ардино няма големи промишлени предприятия, които да внасят големи данъци. Администрация е преценила, че едно незначително увеличение на местните данъци няма да натовари непосилно жителите, но ще даде повече възможности за обезпечаване на ежедневните ангажименти на администрацията в здравеопазването, образованието, социалната сфера и т.н.

Решението на общинския съвет в Ардино, с което се увеличават местните данъци и такси, е оспорено в съда от областния управител Никола Чанев. Той припомня как първоначално местният парламент е предложил новите стойности доста нескопосано и сам го е оттеглил.

Никола Чанев се е убедил в липсата на управленски капацитет в общинската администрация на Ардино, допуснала съществени процесуални нарушения, предлагайки за втори път актуализирана план сметка на сесията през декември 2020 г.

Не бяха чути нашите призиви да не се увеличават местните налози в тази сложна епидемична обстановка, като липсва всякаква мотивировка, а се изтъква единствено, че държавата е увеличила таксата за обезвреждане на отпадъци, споделя областният управител. И добавя: Ако общините са взели необходимите мерки за рециклиране на отпадъците, тази такса може да 0 процента.

Чанев припомни, че държавата е опростила на общините дължимите такси за месеците от март до декември 2020 г., така  че местните администрации биха могли да прехвърлят средствата за тази година и сами да решат как да ги изразходват.

Припомняме, че Никола Чанев оспори в съда решенията за увеличаване на такса „Битови отпадъци“, предложено в 5 от седемте общини в област Кърджали. Той многократно изтъква, че не е съгласен гражданите да понасят последствията от управленската немощ на кметовете от ДПС.

Кметът на община Ардино Изет Шабан уверява, че ще изпълни решението на съда. Той не е доволен, тъй като обикновено съдебните решения се бавят във времето и това ще ограничи по-нататъшните действия на администрацията.

Валентина Иванова

6 коментара

 1. Анонимен каза:

  vseki kmet moje da napravi daritelska smetka na kmetstvoto za jelaestite jiteli i turisti na kmetstvoto da dariavat pari na kmetstvoto, stom e tolko bedno i gladno tova kmetstvo…i ne kani bogati gosti investitori za jiteli…

  • Анонимен каза:

   kmetstvata mogat da se samoizdarjat finansovo, blagodarenie na trudolubivoto i umnoto si naselenie, prirodnite resurci i da stanat politicheski nezavisimi pravdolubci. hem i diabolite im pomagat na niakoi ot tiah…

 2. Кольо вата м...а каза:

  Чанев я кажи водата с колко поскъпна откакто си областен оправител и с какво се подобри качеството и???? Вик е под пряк твой контрол до колкото знам, то бива лицемерие ама твойто прекалено.

 3. Селянин каза:

  Защо администрацията да се издържа от данъци. Да намалят служителите, защото наистина са в повече, и положението ще се закърпи.

  • искам та искам каза:

   Данъците са за покриване на разходи по предоставяне на услуги от администрацията. Ако не виждате кръговрата, нищо не може да се направи

 4. Анонимен каза:

  Шабан да намали разходите за пиар проявите си.Иска да подражава на колегата си от Кърджали но разликата и възможностите са други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.