Иван Герганов: В математиката е важна последователността

Роденият в Кърджали математик е завършил СУ „П.Р.Славейков“

Учебната програма в математиката няма толкова голямо значение, всичко зависи от самия човек, а в днешно време всеки иска нещата да стават бързо и лесно, но в математиката това не е така и трябват усилия, за да преодоляваш трудностите и да се развиваш“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Иван Герганов, един от най-добрите математици на България, за идеите за промени в обучението по математика, като задачите бъдат житейски ориентирани.
На 15 години Иван печели трето място в световното състезание по математика за ученици в Хонконг. Възпитаникът на СОУ „П.Р. Славейков” в Кърджали участва с авторска формула за преброяване на фигури в триъгълна решетка, която може да намери приложение в компютърните чипове и в химията.
Герганов завършва математика и статистика в престижния университет в Единбург, Шотландия, сега работи за щатска компания във финансовата индустрия.
Каквото и да има в учебната програма, учениците трябва да бъдат мотивирани по различен начин, за да успеят. Дори при моята тренировка го усещам, въпреки че постоянно решавам. При математиката е важна последователността, защото изпуснеш ли нишката, остане ли нещо неразбрано, следващото няма как да го научиш и да можеш да решаваш новите задачи.
Като преподавател в школа съм разбрал, че не е толкова важно как владееш предмета, а дали познаваш възможностите на всеки един ученик. Учителите трябва да бъдат и приятели с учениците, а родителите трябва да бъдат една идея по строги. Всичко го има вече в интернет. Затова е важен подходът“.
В края на година Герганов ще даде стипендия на отличен в дадена област дванадесетокласник от неговото училище в Кърджали.

Източник: БНР

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.