Месецът на Америка в Кърджали тази година ще е дигитален

За 11 път в Кърджали ще се проведе Февруари – Месец на Америка, организиран от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали.
За разлика от предходните издания, този път почти всички прояви ще са онлайн, за да не се нарушават мерките за предпазване от Ковид-19.
Месецът на Америка ще стартира с предаване по общинско радио Кърджали, с което продължава поредицата „Легенди на американския джаз“. Този път ще бъдат представени майсторите на тромпета Уинтън Марсалис и Луис Армстронг, във връзка с годишнини от рождението им.
Конкурсът за превод от английски на български език за ученици от 10, 11 и 12 клас ще се състои присъствено в партньорство с Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“, щом се възстанови присъственото обучение и станат възможни извънкласните форми. Както обикновено, в езиковото състезание ще се включат деца от водещите училища в Кърджали – Езикова гимназия „Христо Ботев“, „П.Р.Славейков“ и „Отец Паисий“, както и от Средно училище „Васил Левски“ в Крумовград. Журито отново е оглавено от Анжела Родел, изпълнителен директор на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.
Други събития, насочени към младата аудитория са:
куиз на тема „Американски президенти“
– уебинар за образованието в САЩ в партньорство с Комисия „Фулбрайт“
– видео игра за историята на НАТО, специално разработена за ученици от Асоциацията за гражданско развитие
– виртуални изложби за живота на известния американски писател Джек Лондон , свързана с годишнина от рождението му, съвместно с Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и на астронавта Джон Глен, първия американец, излязъл в орбита около Земята – съвместно с Астрономическа обсерватория „Славей Златев“.

Още една проява ще бъде осъществена с Астрономическата обсерватория и Астрономически клуб „Вега“. Съвместно ще организираме посещение в детския музей „Музейко“ в София на ученици с добро представяне на олимпиади. Там те ще могат да видят реплика на костюма, с който американският астронавт Нийл Армстронг става първият човек стъпил на Луната. Експонатът е в България до 24 март по програма на музея „Смитсониън“.
В рамките на Месеца на Америка ще бъде издаден и поредният брой на ученическия вестник „Приятели плюс“, подготвен от децата от школите по журналистика и фотография в Общински детски комплекс. Същата аудитория ще участва в уебинар „Журналистика по време на кризи“ с участието на журналисти от местни, национални и чужди медии.

Дружество „Приятели на САЩ“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.