COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Излезе от печат детска книжка в Германия, илюстрирана от Божидара Ангелова

Детска книжка на немски език, илюстрирана от журналиста на в. „Нов живот“ Божидара Ангелова, вече е в ръцете на малките читатели в Германия. Изданието със заглавие „Mia und die Perlenkettenmacherin“ бе завършено в края на 2020 година и вече може да бъде закупено и през интернет.
Автори на текста са Данка Тодорова – бивш кореспондент на Радио Стара Загора и Радио Варна, която от дълги години живее, работи и твори в Карлсруе, Германия, и Улрике Мюлхаупт – преводач и преподавател в същия град. Данка Тодорова е филолог по професия и автор на поредица книги – романи и детска литература. Пише предимно на немски език, но има и преведени книги на руски, английски, италиански и, разбира се, на български език. През март 2020 година на страниците на „Нов живот“ бе публикуван неин репортаж за пандемичната ситуация в Карлсруе.
Самата Божидара Ангелова признава, че едно от любимите ѝ занимания е рисуването. Тя участва в общи изложби, но има и две самостоятелни, едната от които е в Германия. Божидара Ангелова е също автор на поезия и детска литература.
В „Mia und die Perlenkettenmacherin“ (в превод „Миа и майсторката на перлени огърлици“) е разказана приказна история за малко момиче от Германия, което посещава Венеция и там научава за интересен традиционен занаят. В близост до града се намира малък остров, наречен Мурано. Именно там се изработват прочутите Мурански перли от стъкло, които се правят по уникална технология от велики майстори, запазили от векове традицията на своите предци.
Историята на Миа продължава и във втора част с нови приключения в света на венецианските занаяти. Втората книжка от поредицата, отново илюстрирана от Божидара Ангелова, трябва да излезе през следващите месеци на 2021 г. Авторите на текста и илюстрациите предвиждат  и други бъдещи съвместни проекти.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!