công ty bảo hiểm prudential tuyển dụng vib bank vietnam vietcombank điện biên phủ cầm giấy tờ xe máy hcm ngân hàng tmcp quốc tế kích hoạt thẻ atm agribank
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил: Днес (159); 24/10 (161 ↑) ; 25/10 (167 ↑) ; 26/10 (175 ↑)

Елица Стоянова от Кърджали броди из приказната страна Аегония (ВИДЕО)

Всичко започва от един подарък – цигулка, донесена от баба й Дона и дядо й Атанас от екскурзия в Москва. Тогава Елица е много малка и като повечето деца през ум не й минава да свири. Родителите й не са музиканти – майка й Стефка е учителка по английски в Езиковата гимназия, а баща й Величко е инженер в БТК, но обичат класическата музика и веднага я записват на уроци. Бързо става ясно, че цигуларката има талант, а проявява и завидно постоянство.
Решаващ момент е участието на Елица в детския струнен оркестър при Дома на културата с диригент Петър Филипов, една формация станала известна в цяла България, а и в чужбина. През оркестъра са преминали над 450 деца-инструменталисти. Част от тях днес са професионални музиканти и се изявяват на големите сцени у нас и по света.
„Ако не беше оркестъра, вероятно щях бързо-бързо да се откажа да свиря. Петър Филипов и съпругата му Стефка, музикален педагог,  заразяваха със своята отдаденост и любов към музиката – спомня си Елица. – Това ми е много важен и скъп етап от живота.“
Е, не става професионален музикант. Завършва Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Тъй като рисува добре, се чуди дали да не се насочи към архитектурата. За разлика от брат си Атанас, който заминава да учи в САЩ, тя се отдава на влечението си към  математиката тук и завършва Техническия университет в София, специалност „Компютърни системи и технологии“. И до днес работи като програмист в София.
В университета среща своя партньор в живота и в творчеството – Николай Николов, с когото имат вече петгодишен син Боян. Двамата създават група „Аегония“. Елица свири на цигулка, гъдулка и пее, а Ники е китарист, кавалджия и вокал. Раждат се нови песни, албуми, които водят слушателя в земите на Аегония – един мистичен свят, създаден от тях самите. Развиват музиката си в метъл с фентъзи, не много популярен стил, но завладяващ с фантазията си.
Постепенно групата нараства с Атанас Георгиев – бас, Иван Колев – барабани, Милена Трайкова – бодран и илюстрации, Ани Димитрова – китара, Юлиан Трайков – бас, Сабина Йорданова – фагот, Константин Кожухаров – обой.
„Когато пишехме първите си песни, мелодиите и текстовете бяха до голяма степен импровизация. От тях разбрахме историята на забравената песен на магьосницата Ендориел. Тази приказка положи началото и на музикални проекти, и на поредица от фентъзи романи.“ Цигуларката Елица Стоянова става писателката Неа Станд, създавайки фентъзи романите „Забравената песен“ и „Реката на спомените“ от фентъзи поредицата „Истории от земите на Аегония“.
„Отдавна не разглеждаме Аегония само като музикален проект. Той е музика, романи, илюстрации към романите, видео клипове, базирани на историята в романите. В момента снимаме клип, финансиран от Национален фонд „Култура“, предстои да излезе през април.“, ентусиазирано разказва Елица.
В повечето случаи обаче младите изпълнители се продуцират сами и им е трудно. Творческата част е интересна и я правят с удоволствие, но другата страна – разпространението, им куца.
Елица и Ники споделят и общия си интерес към автентичната народна музика. Така създават авторски песни на фолклорна основа. В „Ща да ида, майчинко“ се преплитат гласа на родопска каба гайда и на лиричния метъл звук на китара. Клипът с песента показва прекрасната природа на Родопите, а изпълнителите са в автентични народни носии. Елица е облечена в носия от Беломорска Тракия, откъдето са корените на нейните предци. Песента и клипът стават хит, а те разбират, че са на прав път.
За Елица пеенето се е превърнало в по-голяма страст от цигулката. Иска да се развива като вокалист, но също така и като композитор и аранжор. Двамата с Ники са самоуки в тази област, развиват се и напредват в движение. Мечтаят някой ден да снимат филм по фентъзи поредицата, която са създали. И сигурно ще го направят, защото са хора с нестихващ ентусиазъм и креативност.

Валентина ИВАНОВА

 

 

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    Супер!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!