COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (21); 03/07 (25 ↑) ; 04/07 (29 ↑) ; 05/07 (34 ↑)

Елица Стоянова от Кърджали броди из приказната страна Аегония (ВИДЕО)

Всичко започва от един подарък – цигулка, донесена от баба й Дона и дядо й Атанас от екскурзия в Москва. Тогава Елица е много малка и като повечето деца през ум не й минава да свири. Родителите й не са музиканти – майка й Стефка е учителка по английски в Езиковата гимназия, а баща й Величко е инженер в БТК, но обичат класическата музика и веднага я записват на уроци. Бързо става ясно, че цигуларката има талант, а проявява и завидно постоянство.
Решаващ момент е участието на Елица в детския струнен оркестър при Дома на културата с диригент Петър Филипов, една формация станала известна в цяла България, а и в чужбина. През оркестъра са преминали над 450 деца-инструменталисти. Част от тях днес са професионални музиканти и се изявяват на големите сцени у нас и по света.
„Ако не беше оркестъра, вероятно щях бързо-бързо да се откажа да свиря. Петър Филипов и съпругата му Стефка, музикален педагог,  заразяваха със своята отдаденост и любов към музиката – спомня си Елица. – Това ми е много важен и скъп етап от живота.“
Е, не става професионален музикант. Завършва Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Тъй като рисува добре, се чуди дали да не се насочи към архитектурата. За разлика от брат си Атанас, който заминава да учи в САЩ, тя се отдава на влечението си към  математиката тук и завършва Техническия университет в София, специалност „Компютърни системи и технологии“. И до днес работи като програмист в София.
В университета среща своя партньор в живота и в творчеството – Николай Николов, с когото имат вече петгодишен син Боян. Двамата създават група „Аегония“. Елица свири на цигулка, гъдулка и пее, а Ники е китарист, кавалджия и вокал. Раждат се нови песни, албуми, които водят слушателя в земите на Аегония – един мистичен свят, създаден от тях самите. Развиват музиката си в метъл с фентъзи, не много популярен стил, но завладяващ с фантазията си.
Постепенно групата нараства с Атанас Георгиев – бас, Иван Колев – барабани, Милена Трайкова – бодран и илюстрации, Ани Димитрова – китара, Юлиан Трайков – бас, Сабина Йорданова – фагот, Константин Кожухаров – обой.
„Когато пишехме първите си песни, мелодиите и текстовете бяха до голяма степен импровизация. От тях разбрахме историята на забравената песен на магьосницата Ендориел. Тази приказка положи началото и на музикални проекти, и на поредица от фентъзи романи.“ Цигуларката Елица Стоянова става писателката Неа Станд, създавайки фентъзи романите „Забравената песен“ и „Реката на спомените“ от фентъзи поредицата „Истории от земите на Аегония“.
„Отдавна не разглеждаме Аегония само като музикален проект. Той е музика, романи, илюстрации към романите, видео клипове, базирани на историята в романите. В момента снимаме клип, финансиран от Национален фонд „Култура“, предстои да излезе през април.“, ентусиазирано разказва Елица.
В повечето случаи обаче младите изпълнители се продуцират сами и им е трудно. Творческата част е интересна и я правят с удоволствие, но другата страна – разпространението, им куца.
Елица и Ники споделят и общия си интерес към автентичната народна музика. Така създават авторски песни на фолклорна основа. В „Ща да ида, майчинко“ се преплитат гласа на родопска каба гайда и на лиричния метъл звук на китара. Клипът с песента показва прекрасната природа на Родопите, а изпълнителите са в автентични народни носии. Елица е облечена в носия от Беломорска Тракия, откъдето са корените на нейните предци. Песента и клипът стават хит, а те разбират, че са на прав път.
За Елица пеенето се е превърнало в по-голяма страст от цигулката. Иска да се развива като вокалист, но също така и като композитор и аранжор. Двамата с Ники са самоуки в тази област, развиват се и напредват в движение. Мечтаят някой ден да снимат филм по фентъзи поредицата, която са създали. И сигурно ще го направят, защото са хора с нестихващ ентусиазъм и креативност.

Валентина ИВАНОВА

 

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Супер!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!