Проф. Христо Пимпирев  засели Кърджали в Антарктида и в сърцето си

Снимка: Дарик

Южен ледник носи името на областния ни град, а два върха – на селата Зимзелен и Могиляне

Полярникът номер 1 в България днес навършва 68 години, честито!

На 13 февруари 1953 г. в София е роден проф. Христо Пимпирев – български учен геолог и антарктически изследовател, пръв забил българския флаг на Южния полюс на 8 януари 2013 г. Ръководител на българските експедиции на ледения континент.

Проф. Христо Пимпирев

В една от тези експедиции през 2014 година участие взема и кърджалиецът Стоян Анадолиев, председател на читалище „Обединение 1913“, който посвещава пътуването си на 100-годишнината на читалището. Тогава той забива на о-в Ливингстън.знамето на Кърджали. Стоян Анадолиев подарява електронна библиотека, първа по рода си на ледения материк. Тя включва книги за историята на Кърджали, както и художествена литература от местни автори.

На Антарктида вече има южен ледник, който носи името Кърджали. Той е много, много красив и е подвижен, а това значи живот“, разказва проф. Пимпирев. Надявам се един ден кърджалийските деца да бъдат сред жителите на Антарктида, защото там е бъдещето на науката, допълва той.

2016 г. Кметът Хасан Азис награждава проф. Пимпирев и д-р Мариано Мемоли

„Появата“ на нос Кърджали на картата на о-в Ливингстън даде повод през юни 2016 година кметът на Кърджали Хасан Азис да удостои проф. Христо Пимпирев с „Почетен знак на община Кърджали – позлатен“. Награда получи и директора на  Аржентинския антарктически институт д-р Мариано Мемоли при посещенето на двамата учени в Родопите.

Стоян Анадолиев развя на Антарктида флага на Кърджали, 2014

С указ на президента Росен Плевнелиев от 20 септември 2012 г. е обнародван списък от 536 български имена, с които са кръстени местности в българската база на Антрактида. Освен нос Кърджали, два върха там носят имената на кърджалийските села Могиляне и Зимзелен.

Професорът при последното си посещение в Кърджали през септември 2018 г. до него е Стоян Анадолиев.

Кърджали е в сърцето ми, заяви професорът при последното си посещение в града на Арда. Тук, в присъствието на  кмета Хасан Азис подписахме двустранен договор за сътрудничество по антарктическите въпроси с Република Турция. Тук съм представил и моите книги, имате кърджалиец, който беше на нашата антарктическа експедиция. Освен това Кърджали е един топъл град, с много будно население и аз много го обичам, добави ученият.

Тази година проф. Христо Пимпирев се готви за юбилей – „30 години България на Антарктида”, информира още професорът.

Нов живот

 

 

1 отговор

  1. Rumen Ivanov Ivanov каза:

    Badete jiv i zdrav Profesore,radvam se za vas,az sashto navarshvam 68 g. na 04/02 2021g.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.