Контузия спря устрема на Григор Димитров в Мелбърн

Великолепното участие на Григор Димитров в Откритото първенство на Австралия по тенис приключи на 1/4-финалите. Сполетян от контузия в кръста, поставеният под №18 българин допусна обрат с 6:2, 4:6, 1:6, 2:6 срещу дебютанта в турнир от Големия шлем Аслан Карацев (Рус) и отпадна в V кръг в Мелбърн.

Началото на двубоя на централния корт „Род Лейвър Арина“ не предвещаваше последвалата развръзка. Димитров допусна пробив във втория си сервис гейм, но след това спечели шест поредни гейма и пропусна куп възможности да удължи серията си с пореден брейк в подаването на руснака.

Първите симптоми на физически дискомфорт у Григор се забелязаха в края на II сет, когато той все по-често започна да се отказва да гони топката. В началото на третата част проблемите в гърба на българина станаха очевидни и той практически спря да играе, изчаквайки края на сета, за да поиска медицински таймаут.

Оказаната му от физиотерапевтите помощ в съблекалнята нямаше почти никакъв ефект върху състоянието на Димитров, но той поне успя да остане на корта до последната точка. След нея българинът изпитваше затруднения дори да нарами саковете си и едва пристъпваше, напускайки стадиона.

„Няма смисъл да крия каквото и да било. Проблемът се появи вчера при обикновено движение – разкри Григор на пресконференцията след мача. – Не можех да обуя чорапите си преди мача, така че знаех, че ще бъде трудно. След това болката се повтори в началото на мача, продължи да се развива и стана постоянна. Пробвах, защото това е Големият шлем. Адреналинът… Бях в много добра форма преди това. Рядко съм бил в толкова добра форма в турнир от Шлема. Но това е спортът. Уважение към Карацев, бореше се през цялото време и правеше това, което трябваше. Това беше неговият ден. Нека продължим напред.“

Запитан защо не се е отказал, при положение че състоянието му видимо се влошаваше, първата ракета на България (№21 в света) заяви:

„Не обичам да се отказвам. Аз съм състезател. Когато си на корта, понякога не мислиш трезво. В края на третия сет просто не можех да се откажа, такъв съм. Ще извлека позитивното от ситуацията. Ясно е, че съм разочарован, но мога единствено да приема положителното, да си почина няколко дни и да се върна на корта.“

Хасковлията добави, че на този етап не знае колко време ще му е необходимо за възстановяване.

„Почти съм сигурен, че не е тежка контузия, но изисква специфична работа и да бъда извън корта за малък период – заяви 29-годишният българин. – Това е един от моментите в кариерата ми, които не са се случвали. Да имаш проблем в гърба… всичко е насочено към тази част на тялото. Сервис, бекхенд, форхенд. Нещо като ток минава през теб при всяко движение, всяка реакция. Но моля ви да отдадете заслуженото на Карацев за победата! Защо да не продължи още по-напред?“

„Невероятно е чувството – коментира самият Карацев минути след успеха си. – За първи път играя в основна схема на турнир от Големия шлем. Не знаех, че Григор има някакъв проблем. В началото ми беше много трудно, бях в критична ситуация. Беше и много горещо. Във втория сет започнах да намирам правилната си игра. Мисля мач за мач.“

27-годишният руснак се превърна в едва петия квалификант, стигнал до 1/2-финалите в Шлема, и първия през XXI век. За последно това беше правил Владимир Волчков (Блрс) на „Уимбълдън“ през 2000 г., а преди него същото са постигали Джон Макенроу (САЩ) на „Уимбълдън“ през 1977 г., Боб Джилтинан (Авл) на Australian Open  през 1977 г. и Филип Девулф (Бел) на „Ролан Гарос“ през 1997 г. Освен това Карацев е изобщо първият дебютант в „мейджър“ надпревара, влязъл в Топ 4 в Откритата ера.

„Ако някой ми го беше казал преди турнира, щях само да се усмихна. Много съм изненадан. Но и много съм работил, за да стигна дотук“, сподели Аслан.

На следващото стъпало негов опонент ще бъде световният №1 Новак Джокович (Сър). Осемкратният шампион в Мелбърн се класира за девети път на 1/2-финалите на Australian Open, надделявайки в маратонски двубой над поставения под №6 Александър Зверев (Гер) след обрат – 6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6).

Последният двубой от програмата на „Род Лейвър Арина“ за вторник продължи 3:30 ч. и приключи в сряда местно време. Само последният сет трая 77 минути, стигайки до развръзката повече от половин час след полунощ.

„Сега съм напълно изтощен. Този мач можеше да бъде спечелен от всеки от нас и ако Саша беше победил, също щеше да е заслужено – коментира 33-годишният Джокович, който страда от разтежение в коремната мускулатура. – Това не е първият случай, когато играя контузен, така че мога само да благодаря на моя екип от физиотерапевти. Признавам, че никога преди този турнир не бях гледал мач на следващия ми противник. Виждам, че е много мощен, типичен представител на руската школа. Сега ще си почина и се надявам отново да имам успех в четвъртък.“

Източник: Сега.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *