Учени откриха още един нов щам на COVID-19 във Великобритания

Изследователи от Университета в Единбург са открили пореден нов вид коронавирус във Великобритания, който вече се е разпространил в общо 10 държави, съобщава „Гардиън“.

Той се различава от доминиращия щам на Кент на коронавирус в Англия по мутацията E484K в протеиновия шип, характерен за бразилския и южноафриканския щамове на вируса.

Миналата седмица главният медицински директор на Консултативната група за нови заплахи с респираторни вируси обяви откриването на нов щам на коронавирус в Югозападна Англия, Бристол, който е класифициран като “тревожна” мутация. Експертите информираха и за идентифицирането на друг щам в Ливърпул, класифициран като „вариант за изследване“.

Тогава лекарите добавиха, че сега в страната има четири мутации на коронавируса, които са класифицирани като „обезпокоителни“. В допълнение към гореспоменатите британски варианти от Кент и Бристол, те включват щамовете, открити за първи път в Южна Африка и Бразилия.

На този фон експертите призоваха британските власти да увеличат броя на тестовете за коронавирус в онези райони на страната, където е идентифициран новият вариант.

Вариантът, наречен B1525, е идентифициран чрез секвениране на вирусни проби в Дания (35 случая), Великобритания (32), Нигерия (12), САЩ (7), Франция (5), Гана (4), Австралия (2), Канада (2), Йордания (2) и Испания (1).  Лабораторни проучвания показват, че вирусите с тази мутация са в състояние да преодолеят имунния отговор, което ги прави по-ефективни при избягване на естествения и ваксинационния имунитет, съобщи филиалът на BBC „Сайънс Фокус“.

– Във вторник Унгария стана първата държава от ЕС, която получи китайската ваксина срещу коронавирус Sinopharm. Първата партида от 550 000 дози е пристигнала в Будапеща, съобщи правителството. Ваксините – достатъчно, за да защитят 275 000 души срещу COVID-19 – са били докарани с унгарски правителствен самолет, който е отпътувал за Пекин в понеделник, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Правителството на Виктор Орбан обяви в края на миналия месец, че е поръчало общо пет милиона дози Sinopharm. Унгарският фармацевтичен орган одобри ваксината, но тя не може да се прилага, докато не получи зелена светлина от Националния център за обществено здраве (NNK), който заяви, че все още трябва да проведе тестове.

Унгария беше първа в ЕС и при започването на ваксиниране с руската ваксина „Спутник V”, за която е установено, че е 91,6% ефективна срещу симптоматични случаи на COVID-19. Орбан заяви миналия петък, че ако Унгария също може да започне да използва ваксината Sinopharm „в близко бъдеще, повече от 2,5 милиона души могат да бъдат ваксинирани до Великден“. Премиерът многократно критикува разрешаването на Брюксел и снабдяването с ваксини като твърде бавно – критика, която той повтори в петък. „Всеки ден, който прекарваме в очакване на Брюксел, бихме губили по 100 унгарски живота,“ каза Орбан. „Защо трябва да мислим, че европейските експерти са по-умни от нас?“ попита той и добави, че се доверява повече на унгарски специалисти, отколкото на тези в Брюксел.

– Израел започва да премахва ограниченията срещу коронавируса от 21 февруари, но само за ваксинирани или преболедували COVID-19, съобщи туристическото министерство. Само притежателите на „зелени паспорти“ ще имат право да посещават спортни зали, басейни, фитнес-клубове, хотели (без ресторанти), културни обекти и събития. Този документ ще бъде необходим и за отдих в курортите на Мъртво море.

„Израел е първата страна в света, която въведе „зелен паспорт“, за да стимулира населението да се ваксинира“, коментира Владимир Шкляр, директор на руския департамент на израелското министерство на туризма. „От темповете и резултатите от ваксинацията зависи в скоро време да можем да приемаме туристи от цял ​​свят, без да се страхуваме за здравето на своите граждани и пътници“, каза той, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

Магазини, търговски центрове, музеи и библиотеки ще бъдат отворени за всички граждани на страната от 22 февруари. Те ще работят в съответствие със стандарта, който предвижда спазването на физическа дистанция, задължителното носене на маски и приемането на ограничен брой посетители.

– Премиерът на Албания Еди Рама продължи с критиките си към ЕС заради доставките на ваксини срещу COVID-19. Според него, няма да бъде изненадващо, ако Албания, както и Северна Македония, обърнат поглед към китайската ваксина срещу коронавируса, защото ЕС продължава да няма отговор за страните от Западните Балкани. „Сърбия има готовност да достави 4 000 ваксини в Македония, а ЕС все още няма възможност да предостави дори по една кутия за държавите от региона”, казал е Рама пред албански журналисти.

В началото на януари албанският премиер определи решението на ЕС за закупуване на ваксини „абсурдно, морално неприемливо и политически неразбираемо и логически неоправдано“, припомня БГНЕС. По този начин Евросъюзът е оставил държавите от Западните Балкани да чакат за ваксина, докато не бъдат осигурени необходимите количества за неговите граждани. „Като човек се чувствам обиден, а като европеец съм засрамен. Като премиер на Албания съм по-мотивиран от когато и да било да не позволя албанците да се почувстват изключени от възможността едновременно с останалите европейци да се защитават от тази световна война с риск от смърт“, подчерта Еди Рама.

Тогава изказването му предизвика гневна реакция от страна на Франция, която обвини албанския премиер, че е „тръгнал по опасен геополитически курс, бягайки от ЕС към Турция”. „Промененият курс на Еди Рама срещу ЕС, се превръща в опасен курс за европейското бъдеще на страната и за демокрацията в Албания“, се казва в позиция на френското посолство в Тирана.

– Междувременно Световната здравна организация разреши използването на ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет. Решението изпраща сигнал на държавите без капацитет за научна проверка, че здравната агенция на ООН смята ваксината за безопасна и ефикасна в борбата с новия коронавирус.

Водената от СЗО инициатива КОВАКС планира да разпредели 336 милиона дози от тази ваксина през първата половина на тази година. Ваксината се произвежда под лиценз главно в Индия, както и в Южна Корея. СЗО вече одобри ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ в края на декември. Медикаментът на „Астра Зенека“ се препоръчва за всички на възраст над 18 години. Ваксината има лесни изисквания за съхранение. СЗО отбелязва още, че нейната ефективност от 63,09% ще бъде „подходяща за страни с ниски и средни доходи“.

Източник: Сега.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *