Шест партии с отказ за регистрация от ЦИК за вота, сред тях и НДСВ

Шест са партиите, които са получили отказ за регистрация за вота от ЦИК, съобщава „Монитор“. Това става ясно от справка на сайта на комисията, където са качени всички решения по темата.

В сряда изтече крайният срок за подаване на документи за участие в изборите от страна на партиите и коалициите, като такива бяха дали общо 39 формации – 31 партии и 8 коалиции.

Отказът е направен поради това, че тези партии не са били изпълнили условията на чл. 133 от Изборния кодекс, съобщи на пресконференция днес говорителят на комисията Таня Цанева.

Липсваха документи, имаше непълноти, подписките не бяха представени в електронен вариант, тоест не отговаряха на условията за регистрация. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отказ“, уточни тя.

Сред една от формациите с отказ от ЦИК е НДСВ, а причината е недостатъчни подписи, след проверката от ГРАО. За целта са нужни поне 2500 подписа от граждани, подкрепящи партията. Но след проверката се е оказало, че валидните имена и подписи на граждани са само 2230. Веднага след това са дадени инструкции за отстраняване на неточностите, но това не е било направено.

Идентичен е случая с партия „България на труда и разума“, чиито валидни данни на граждани в подписката са се оказали 2306. Те също не са изпълнили в срок указанията на ЦИК да предоставят още подписи.

От партия „Движение напред България“ пък не са дали образец от печата си, нито актуална банкова сметка, както и списък на подписите в електронен формат. И към тях ЦИК се е обърнал с нови инструкции, но и те не са ги изпълнили. Подобно е положението и при партия „Бригада“.

Други две формации пък са подали документи в последния момент – „Средна европейска класа“ и „Съюз за отечеството“. При тях също са открити липси, но предвид че заявките са били подадени точно в 17.00 на 17-ти, указания към тях не са давани и ЦИК е постановила отказ. Така „Средна европейска класа“ е подала документи без печат, без електронен списък на подписката, а самата хартиената липсвали имената на гражданите. От „Съюз за отечеството“ също не дали подписката в е-вид, липсвала и актуална банкова сметка.

24 жалби са внесени до момента в ЦИК. Основно те са от партия „Атака“ и предстои разглеждането им.

Междувременно Административен съд София вече се произнесе с решение по жалбата за отказ от видеонаблюдение от застъпници и наблюдатели с мотива, че по закон те нямат такова право.

Иначе основните политически играчи са получили одобрение от ЦИК:

–  коалицията между ГЕРБ и СДС,

– „БСП за България“,

– ДПС,

– ВМРО,

– обединението между НФСБ и „Воля“,

– „Атака“, както и

– „Демократична България“,

– „Изправи се. Мутри вън“,

– „Има такъв народ“,

– „Републиканци за България“.

Сред желаещите да се борят за вота на българите се нареждат и формации като:

– партия „Правото“,

– партия „Чиста, Единна и Суверенна Татковина“,

– коалиция „Граждани от Протеста“,

– партия „Благоденствие-Обединение-Градивност,

– партия „Свобода“,

– партия „НАЦИЯ“,

– партия „Движение на непартийните кандидати“ ,

както и на други добре познати лица –

– БНС на Боян Расате,

– „Възраждане на Отечеството“ на Николай Малинов,

– БЗНС,

– КОД на Петър Москов,

-„Глас народен“ на Светльо Витков,

– „Българска прогресивна линия“ на бившия социалист Красимир Янков, – партия МИР, както и

– АБВ на Румен Петков, като последният дори издигна д-р Атанас Мангъров за водач на листата във Варна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *