Заплатите на германските депутати намаляват заради коронакризата

Заплатите на депутатите в Бундестага ще бъдат намалени от 1 юли заради понижилата се през 2020 г. вследствие на пандемията средна заплата в страната, предаде БНР, позовавайки се на „Франс прес“.

Промяната се налага, тъй като депутатските възнаграждения са „обвързани с промяната на заплатите на населението“, каза за АФП говорителка на Бундестага. Всички 709 депутати, които получават месечни заплати от 10 083,47 евро, сега трябва да вземат с около 60 евро по-малко. Това е първото подобно намаление в историята, предаде вчера вестник „Билд“.

Миналата година заплатите в Германия се понижиха номинално с 0,6 на сто поради коронакризата, която наруши хода на икономическата дейност в страната, сочат предварителни данни на статистическата служба „Дестатис“. Към средата на март се очаква „Дестатис“ да публикува окончателните данни за промените в заплатите за 2020 г.

Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле очаква официално писмо от шефа на „Дестатис“, което се предвижда да пристигне до края на март, и с което промяната ще влезе в сила.

Миналия април заплатите на българските депутати трябваше да се вдигнат автоматично, защото средната заплата за страната се бе повишила в края на 2019. Тогава депутатите можеха да ги замразят, защото насред пандемията вдигането изглеждаше нахално. Но председателката на парламента Цвета Караянчева изрече знаменитото: Вдигаме си заплатите, за да можем да ви даряваме! В крайна сметка се намеси Борисов и нареди на герберите да гласуват замразяване на заплатите.

Източник: СЕГА.БГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *