Първият провел разкопки на Перперикон  археолог Иван Балкански днес би навършил 90 години

Кърджали и светът трябва да знаят името на човека, пионер в разкриването на забележителното културно наследство в Източните Родопи

На 21 февруари 2021 г. се навършват 90 години от рождението на Иван Цеков Балкански, археолог в Регионалния исторически музей в Кърджали в периода1967–1983 г. Той е пионер в археологическото проучване на забележителното културно наследство в Източните Родопи. Негова е заслугата за издирването и документирането на множество средновековни некрополи в тази част на България. Благодарение на изключителното си трудолюбие и работоспособност успява да обходи и проучи 40 средновековни крепости, някои от които са новооткрити за археологическата наука.
Иван Цеков Балкански е роден на 21 февруари 1931 г. в София.
Завършил е гимназия в Ботевград. Баща му е военен и под негово влияние Балкански е завършил Военното артилерийско училище „Георги Димитров“ в Шумен и Военното политическо училище „Й. В. Сталин“ във Велико Търново. Политически офицер е до 1955 г. От 1956 до 1959 г. е началник отдел „Просвета и култура“ във Велико Търново.
От 1960 г. Иван Балкански работи в Историческия музей в Белоградчик, като успоредно с това завършва задочно история в Софийския университет. През 1967 г. става уредник в Отдел „Археология“ на Окръжния археологически музей в Кърджали.
Специалисти определят Иван Балкански като истинския откривател на Перперикон. Той е извършил първите разкопки на светилището.
Иван Балкански си отива твърде млад от този свят  на 19 март 1983 г. в Кърджали.

На снимките: Първите находки открити от Иван Балкански.

Нов ЖИВОТ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.