Д-р инж. Хасан Азис с апел към НОЩ: Призовавам държавата да даде повече информация за ваксинирането!

Зам.-председателят на НСОРБ и кмет на Кърджали д-р инж. Хасан Азис отправи апел към Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването с искане държавата да предостави информация за всички марки ваксини срещу коронавирусната инфекция.

„Необходимо е да се направи разяснителна кампания на всички нива – включително чрез всякакъв вид медии и разяснителни брошури, като за целта се ангажират всички държавни и местни институции.

Местните власти са най-прекият път информацията да достигне до хората, за да постигнем масова ваксинация“, смята още д-р инж. Хасан Азис.

Кмета на Кърджали цитира и изследване, според което 52 на сто от българите нямат намерение да се ваксинират, 37% се колебаят, а процентът желаещи бърза имунизация е спаднал от декември насам от 14 на едва 10 на сто.

„Според това изследване всеки втори българин не желае да се ваксинира, а това ясно сочи, че хората нямат достатъчно информация за ваксините.

Затова настоявам Министерството на здравеопазването да опише подробно видовете ваксини – с техните положителни страни, но и страничните им ефекти, както и групите от хора, които трябва да бъдат ваксинирани с предимство. Нека тази информация е достъпна за всеки гражданин, защото към момента тя е налична само в интернет и при личните лекари, но те не винаги имат достатъчно време да обяснят на всеки плюсовете и минусите на ваксинирането. Затова настоявам и тази информация да е напечатана на брошури, за да достигне до по-възрастното население“.

Кърджали е вторият град в страната след София, в който прирастът на населението е трайно положителен, а до момента желание да се ваксинират са проявили малко под 1600 души. Затова такава кампания би била особено полезна за гражданите, смята кметът на Общината.

2 коментара

  1. Ядосан каза:

    Аз пък призовавам Хасан Азис, да започне да си гледа работата, че с тия дупки по улиците заприличахме на Кюрдистан.

  2. бай Иван каза:

    Прав е Кмета! Защо например нямаме руска ваксина която е одобрена в половината свят. Или някой ги е страх да не би да се заразим с руски вирус и да гласуваме с „погрешната“ бюлетина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.