Коронавирусът погуби последния мъж от изчезващо племе

Коронавирусът погуби последния мъж от изчезващо племе в Бразилия, съобщава испанският национален ежедневник El Pais.
Старейшината Арука миналата седмица почина в болница в разположения в горния басейн на река Амазонка град Порто Вельо. Той остави след себе си три дъщери, които сега са единствените оцелели от племето „Джума“, което до преди три века е наброявало хиляди.
Арука, за който се предполага, че е на възраст между 86 и 90 години, е починал от усложнения, причинени от инфекция с COVID-19. Смъртта му, точно както и 1150-те други смъртни случая от COVID-19, регистрирани през този ден в Бразилия, е трагедия за близките му роднини. Арука беше и последният мъж от племето „Джума“, жив спомен за мъдростта на предците и оцелял при опит да унищожат вида му.
Като млад той и шестима други представители на „Джума“ са оцелели при клане, което е било организирано от търговци, заинтересовани от каучука и кестените по земите на племето. Тогава около 60 души от коренното население са били убити.
Това беше последният опит за масово унищожение, претърпян от племето, описано от хроникьорите като свирепо и канибалско. Случаят на Арука илюстрира как пандемията от коронавирус е повлияла на коренното население, което живее в селата на Бразилия, предава „Фокус“.
Арука оставя три дъщери, които сега са единствените от племето, които пазят традициите на джума за занаятите и начините на ловуване.

ДНЕС.БГ

1 отговор

  1. Дончо каза:

    ЕЛ ПАИС АКО НЕ ИЗЛЪЖЕ,КОЙ ДРУГ.ИСПАНСКИТЕ МИСИРКИ СА ПО ГОЛЕМИ ОТ НАШИТЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.