Славейковци с нова библиотека, лентата прерязаха Милко Багдасаров и Елисавета Кехайова

Училище „Славейков“ вече може да се похвали и с нова модерна училищна библиотека. В школото отвори врати също и Филиал 3 на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ – Кърджали.

Поводът бе тържествено отпразнуван днес – 23 февруари, по обед, а директорите на училището Милко Багдасаров и на Регионална библиотека – Елисавета Кехайова, прерязаха лентата.

На събитието присъстваха преподаватели и ученици. Второкласниците Ивайло и Антония рецитираха стихове на Славейков. Със своя кратка програма се включиха и малките поети от Поетичен клуб „Вдъхновение“ – шестокласниците Бейза, Даниела, Джан, Джансу, Мелда и Теодора. Те споделиха и свои размисли за стойността на книгите, а също и какво за тях е да са част от поетичния клуб. Деница Георгиева и Даниела Караиванова от 10 „г“ клас четоха поезия от Никола Вапцаров.

В свое кратко изказване Елисавета Кехайова изрази благодарност към директора на училището за шампиони Милко Багдасаров, че филиалът към Регионална библиотека – Кърджали, има своя нов дом. Тя поднесе и подарък – компютър, за да бъде в услуга на всички четящи.

За библиотекарите Божидара Ангелова и Маргарита Павлова имаше подаръци и от училищното ръководство. Директорът подари аудио уредба, с която да бъдат озвучавани провежданите в библиотеката тържества, литературни срещи, викторини и други прояви. Дошлите на тържеството зарадваха двете библиотекарки с много цветя, книги и други подаръци, които ще са им от полза в ежедневната работа.

Божидара Ангелова също направи дар за училищната библиотека, който тя връчи на Милко Багдасаров – композиция от три маслени платна, нарисувана от нея специално за повода и озаглавена „Книгата е вълшебство“. Триптихът ще краси библиотечната зала.

В библиотеката, разположена в приземния етаж на училище „Славейков“, се помещава и Филиал 3 на Регионална библиотека – Кърджали. Това дава възможност учениците и учителите да ползват по-богат библиотечен фонд. Над 500 чисто нови книги са осигурени във Филиал 3, който се ръководи от библиотекаря Маргарита Павлова. Училищната библиотека, с библиотекар Божидара Ангелова, също разполага с богат фонд от учебна литература, българска и чужда художествена литература, справочници, речници, издания с литературна критика, коментари, помагала. Богат е и фондът с книги на историческа тематика, природни науки, физкултура и здраве, изкуство и детска литература. Осезаемо е присъствието и на издания на кърджалийски автори – Теофана Текелиева, Вилдан Сефер, Иванко Маринов, Георги Талев, Боян Саръев и др.

В контекста на дигитализацията в обществото, на разположение на читателите са предоставени и компютри с интернет, които те могат да ползват при разработване на различни проекти, свързани с учебната дейност.

Интересен е и интериорът на помещенията, в които са оформени кътове с комфортна мека мебел, картини и цветя за удобство и уют, включително и битов кът с предмети от края на 19-и и първата половина на 20-и век.

В следващите дни и седмици са планирани редица срещи с различни класове от училището. Вече четвъртокласниците на г-жа Ани Визева имаха възможността в новата библиотека да драматизират свои авторски интерпретации на приказката „Принцесата и граховото зърно“ на Андерсен. Посещенията на класовете ще се извършват по график.

Нов живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.