В Гърция: Десетки фламинго загинаха в лагуна, поглъщайки оловни сачми

Десетки фламинго в лагуна в Северна Гърция са загинали през последните дни след поглъщане на оловни сачми, използван незаконно от ловци, съобщи група за защита на дивите животни. От групата Action for WildLife заявиха пред AФП, че са открили 26 мъртви фламинго в лагуната Агиос Мамас на полуостров Халкидики и са били уведомени за няколко други такива случаи в близките влажни зони.
 „Смятаме, че общият брой е много по-голям“, казаха те в имейл. Групата е положила грижи за 10 живи птици от по-широкия район на Халкидики, седем от които впоследствие са умрели. Останалите три са „в много лоша форма“. По-рано Ставрос Калпакис, ръководител на групата, каза пред държавна агенция AНА, че рентгеновите лъчи показват, че птиците са погълнали оловни сачми. Лагуната Агиос Мамас на полуостров Халкидики миналата година видя първата по рода си колония на фламинго в Гърция, но сега се оказва смъртоносна за птиците, каза Калпакис.
„Изглежда, че проблемът е локализиран (в тази област)“, добави той. Ловът е ограничен поради блокиране заради коронавируса, наложено през ноември, но забраната е нарушена. Употребата на оловни сачми във влажните зони е незаконна в Гърция от 2013 г., но все още се използва широко в тези райони, казват групи защитници на дивата природа.

Източник: Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *