Една от най-старите авиокомпании в света уволни всичките си служители

Една от най-старите авиокомпании в света стана поредната жертва на пандемията. ČSA е информирала борсата по труда и профсъюзите за предстоящото уволнение на всичките си 430 служители. Решението е във връзка с огромните загуби на чешкия авиопревозвач. Това съобщи председателят на профсъюза на членовете на авиационните екипажи на Чехия Тереза Лефелман.
Чешките авиолинии планират масово уволнение на своите служители заради претърпените огромни загуби вследствие на пандемията. Самолетите и екипажите са принудени да стоят на земята заради отменени полети. Финансовата ситуация на ČSA е критична. Авиокомпанията е акционерно дружество и не може да разчита на финансова подкрепа от страна на държавата. В края на февруари спира да действа мораториумът за дела по обявяване в несъстоятелност, повдигнати по искане на нейните кредитори. В началото на февруари ръководството на ČSA поиска от чешкото правителство финансова подкрепа в размер на 1,1 млрд. крони (около 42,5 млн. евро). Скоро след това министърът на търговията на Чехия Карел Гавличек заяви, че държавата не планира финансова помощ за компанията.
ČSA е създадена на 6 октомври 1923 г., когато правителството на тогавашна Чехословакия приема постановление за създаването на национален авиопревозвач. Тя е една от най-старите авиокомпании в света. Сред останалите са нидерландската KLM, австралийската Qantas, колумбийската Avianca и руската „Аерофлот“. Масово авиокомпании съкращават персонал още от лятото От Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) вече предупредиха ,че се очакват сериозни съкращения и фалити в сектора. Още през лятото около 45 процента от авиокомпаниите съобщиха, че вече са намалили броя на персонала като част от мерки за съкращаване на разходите заради пандемията от COVID-19. Според превозвачи тази криза е най-голямата катастрофа в бранша от Втората световна война насам.
Според прогнозите се очаква въздушният трафик да се върне към нивата от преди кризата през 2024 година. Първите, които ще успеят да върнат нивата на трафик от 2019-та година се очаква да са авиокомпаниите от азиатско-тихоокеанския регион. Прогнозите за Северна и Южна Америка са за по-бавно възстановяване.

Източник: debati.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *