Ще инспектират „Арена Арда“ за монтаж на системата VAR

Стадион „Арда Арена“ в Кърджали ще бъде инспектиран за система VAR (съкратено от „Видео асистент рефер“). Това ще стане на 6 март от 14:30ч. 

От 4 до 7 март стадионите на клубовете от efbet Лига ще бъдат инспектирани от ръководителя на проекта VAR за България Петър Петров, неговия екип и експертите от Hawk eye. Целта на инспекцията е да установи степента на готовност на спортните съоръжения за въвеждането на системата VAR у нас. В края на миналата година всеки от клубовете получи конкретни указания за условията, на които стадионът трябва да отговаря.

След провеждането на инспекцията, резултатите и снимковия материал ще бъдат изпратени до Технически отдел на ФИФА, който ще ги разгледа и ще определи кои от стадионите са готови за следващия етап – превеждане на технически тестове. Футболните клубове, успели да покрият необходимите критерии, ще посрещнат VАR екипите на своите стадиони преди домакинските си двубои от 21-ви, 22-ри и 23-ти кръг от първенството, като тестовете ще бъдат извършени преди начаото на футболните срещи с учстието на телевизионните екипи и съдийската бригада.

График за проверка на стадионите на клубовете от Първа професионална лига, относно готовността за провеждане на технологичен тест на фифа за лицензиране използването на системата VAR

Какво представлява системата ВАР:

Какво представлява нашумялата напоследък ВАР системата? На първо място ще започнем с наименованието. ВАР е съкратено от „Видео асистент рефер“. Това на практика обяснява донякъде целта на самата технология, но не съвсем, тъй като тя има своите специфични особености.
Една от тях е бройката на видео асистентите, които се намират в специално оборудвана стая, разполагаща с картина от камери от всеки ъгъл на стадиона. Асистентите са няколко на брой, като има задължително условие при избирането им – да са настоящи или бивши съдии. 
Другата и тънка особеност е, че те са там, за да „поправят“ грешка или пък да се намесят при инцидент, който е убегнал на главния съдия на дадена среща, а не просто да се включват при всяка спорна ситуация.
Има четири ситуации, при които те трябва да се включат задължително и да сигнализират на главния съдия:
при отбелязан гол (дали е редовен)
отсъждане на дузпа
червен картон (втори жълт не се разглежда)
сбъркана идентичност на даден футболист (жълт или червен картон за грешен футболист).
След като получи информация от стаята с допълнителните арбитри, реферът има право или да приеме решението на ВАР, или пък да отиде до специално оборудван монитор край тъчлинията, на който да разгледа дадената ситуация. Тоест крайното решение се взима от главния съдия винаги.
Когато арбитърът на срещата реши да гледа дадена ситуация на въпросния монитор, той спира играта, но не и ако някой от двата отбора има опасна атака. Спирането става със знак с ръка, очертаващ правоъгълник (видео екран).
Футболистите нямат право да присъстват на видеоповторението, тъй като ако се доближат до зоната на монитора, докато съдията разглежда, то той има право да им покаже жълт или червен картон.
За първи път системата се използва през август 2016-а в мач от втората дивизия на футбола в САЩ. Първият голям турнир с ВАР бе Световното клубно първенство през същата година, а мачът между Мелбърн Сити и Аделаида Юнайтед на 7 април 2017 г. от австралийския шампионат бе първият от професионално първенство, в който имаше ВАР. Развитието обаче бе доста бързо. От този сезон системата се използва в Бундеслигата и Серия А, а от следващата кампания примерът ще последват други две първенства от топ 5 на Европа – испанското и френското. ВАР дебютира и по английските терени в мачове за купите. Най-голямото потвърждение за ефективността му обаче дойде от ФИФА, защото системата е използвана на Световното в Русия в момента.
Събраните данни до този момент определено говорят в полза на ВАР. Според президента на ФИФА – Джани Инфантино, без видео арбитрите се допуска средно по една важна грешка на всеки три мача, а с ВАР – една на едва 19 мача.
Не на такова мнение обаче са една част от участниците на Мондиала, тъй като повечето от тях се оплакват или от забавянето на срещата за разглеждане на ситуации, или пък от грешно взети решения, които са плод на ВАР системата.

Спортал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *