Ердоган гледа към Луната: какво се крие зад амбициозните планове на Турция?

Съединените щати и Обединените арабски емирства събраха погледите на целия свят със своите мисии в Космоса. ОАЕ отбелязаха 50 години от създаването си, изпращайки сондата „Хоуп“ до Марс. А преди броени дни САЩ обявиха, че най-сложният ровър, изпращан някога на друга планета, е кацнал успешно на повърхността на Марс.

Стъпването на Луната: само началото?

Ердоган не иска Турция да остане по-назад. Затова през 2023 година, когато се отбелязва 100-годишнината от основаването на Република Турция, страната ще изпрати безпилотна сонда до Луната. По-късно и турски граждани ще бъдат изпратени на Луната, обясни турският президент. И жена ще може да отиде в Космоса, подчерта той, цитиран от германската обществено-правна телевизия ARD. Всичко това ще бъде част от десетгодишна космическа програма, която е свръхамбициозна и изключително скъпа.

В плана са включени сателити, собствена навигационна мрежа, ракети и дори космодрум, както и изпращането на космонавти извън земната орбита.

Със своя амбициозен план, Ердоган иска да нареди Турция редом до „космическите нации“ като САЩ, Русия, Китай, Европейския съюз и Индия. И Иран, за който се смята, че през 2013 година изпрати маймуна за кратко в Космоса, развива проекти в сферата на космонавтиката, посочва вестник „Ди Велт“.

Скъпи турци, погледнете към звездите 

Според Кристиан Бракел, който ръководи офиса на фондация „Хайнрих Бьол“ в Истанбул, Ердоган използва космическите планове, за да отвлече вниманието на сънародниците си проблемите на Турция. А те са много. Особено болезнено хората усещат високата безработица и галопиращата инфлация, казва той пред „Ди Велт“. А ARD посочва, че според последните изследвания, 70% от турците са задлъжнели, а 40% живеят под прага на бедността. На този фон амбициозните космически проекти будят сред някои недоумение. Както и предвиденото изграждане на два нови палата за турския президент на обща стойност от 82 милиона евро.

Ердоган обаче таи огромно желание да нареди Турция сред най-важните световни сили. А и го е обещал на народа. Точно затова той е решил, че страната му трябва да участвава на високо ниво в сферите, смятани за модерни и технически напреднали, обяснява Кристиан Бракел. Едно кацане на Луната би било доказателство, че Турция не бива да бъде подценявана, казва експертът.

Всъщност Турция не е напълно нова в космонавтиката, но ѝ липсва опит. Турската космическа агенция беше основана през 2018 година. Критиците казват, че годишният бюджет от 40 милиона долара е крайно недостатъчен. Особено като се вземат предвид амбициозните планове, чието реализиране възлиза на милиарди.

До момента Турция се е включила в построяването на няколко сателита. А през януари ракети на Илон Мъск изпратиха в Космоса комуникационния спътник Türksat 5A, построен най-вече с усилия на Airbus, както и построените от Анкара малки изследователски сателити Alselsat. През юни предстои изстрелването и на Türksat 5B – отново с ракета на Мъск.

Най-важното: успехите да се прочуят

През 2023 с международна помощ турска ракета трябва да полети към Луната. А през 2028 година безпилотен полет трябва да осъществи меко кацане на турските сателити на Луната без външна помощ. Това не е лесна задача, както показа неуспешната мисия на израелците, които през 2019 година искаха да се превърнат в четвъртата нация, осъществила такова меко кацане.

Засега не е известно как се развива ракетното строителство на Турция. „Трябва да накараме нашите национални и вътрешни ракети да извеждат в орбита тежки товари“, каза Ердоган, когато представяше своите космически планове. Но детайлите очевидно не са особено важни. Според турския експерт Кристиан Бракел, основната цел на Ердоган е да покаже престижни успехи през 2023 – юбилейната година на страната.

Те включват новото мега летище в Истанбул, „новия Босфор“ – „Канал Истанбул“, който се планира от години, и най-вече извеждането на Турция в топ 10 на най-богатите икономики в света. В момента тя е на 18-то място. От голямо значение е и борбата за ролята на доминиращата регионална сила в Близкия изток, смята Кристиан Бракел.

Източник: Дойче веле

2 Отговори

  1. Джин гйоз каза:

    Реджеб ходжа планирал да назначи на чело на космическата програма Мустафа Топологру, виден специалист по извънземни и космос.

  2. Анонимен каза:

    Ердоган отдавна е готов за Космоса.Има си ракети С-400 престояли за известно време в България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *