В САЩ: Незапомнено голям интерес към вота на 4 април, 35 секции не стигат

Коментар на преподавателя в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов

С наближаването на парламентарните избори на 4 април се отварят и избирателните секции в чужбина, където сънародниците ни ще могат да упражнят правото си на глас.

„Интересът към изборите в САЩ е незапомнено голям. Имаше страшно голяма активност при заявлението за отваряне на нови секции. Вече са може би доста над законовия максимум от 35 места. Само в Чикаго са 14. Има в Южна калифорния, в Сан Диего, Финикс, Лас Вегас и тн.“, заяви в ефира на „България сутрин“ преподавателят в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов.

По думите му интересът е висок, въпреки условията на пандемия, а техническото отваряне на секцията не е лесно. На много места, където досега е имало секция, давана под наем от училища и църкви, сега това е невъзможно. Различните щати налагат различни ограничения.

„Статистиката на броя секциите се променя, но със сигурност са доста над 35. В Чикаго на предишни избори чакаха по 3-4 часа. В Южна Калифорния сме готови дори да съберем пари, за да вземем подходящото помещение, защото консулствата и посолствата нямат достатъчно средства„, каза Караджов.

Според него процедурата би могла да бъде по-лесна.

„Боли, че държавата нехае. Не бяха удължени изборите с няколко дни. Не може да се гласува по пощата, което щеше да улесни процедурата“, добави Караджов пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса ще се отрази ли католическият Великден на изборите, той отговори така:

Не бих казал, че това ще окаже кой знае какво влияние. Хората, които искат да гласуват тук, ще гласуват поради факта, че имаме пандемия – хората не пътуват чак толкова много. Проблем е организацията на секциите и ограниченият им брой, което е абсолютно нередно.

BG ON AIR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.