Саркози стана първият френски президент, който отива в затвора

Бившият френски президент Никола Саркози бе осъден днес на три години затвор, от които една ефективно зад решетките и две години условно заради корупция и търговия с влияние,

Бившият френски президент Никола Саркози бе осъден днес на три години затвор, от които една ефективно зад решетките и две години условно заради корупция и търговия с влияние, съобщи в. „Монд“.

 

Френски съд призна Саркози за виновен за опит да подкупи съдия и за търговия с влияние. Присъдата ще може да се обжалва, а ако бъде потвърдена – да се излежи под домашен арест. Саркози, който е на 66 години, ще трябва да прекара година в затвора, а две години са условни.

 

Саркози отрича обвиненията и ги счита за тормоз от страна на политически опоненти. Досега президент на Франция е бил съден само веднъж след изтичане на правомощията му, но никога досега държавен глава не е бил в затвора.

Предшественикът на Саркози, Жак Ширак, беше признат за виновен за уреждане на приятели на фиктивни длъжности, когато беше кмет на Париж. Ширак обаче не се яви пред съда през 2011 г. поради болест. Той беше осъден задочно и получи двегодишна условна присъда.

 

Френското правосъдие смята, че Саркози е опитал да подкупи магистрат, като му предложил престижна работа в Монако в замяна на информация за разследване срещу политическата му партия. Става дума за известната „афера Бетанкур“ – разследване дали Саркози е приел средства от наследницата на „Л’Ореал“ Лилиан Бетанкур за кандидатпрезидентската си кампания през 2007 г. Същите присъди получиха още двама обвинени с него в същото дело – бившия му адвокат Тиери Ерзог и бившия висш магистрат Жилбер Азибер.

Аферата е от 2014 г., когато Саркози бе заподозрян, че се е опитал да получи от съдията в Касационния съд Жилбер Азибер поверителна информация по прекратено вече дело, което го засяга. В замяна му предложил да повлияе за назначаването му на престижен пост в Монако.

Националната финансова прокуратура установи, че между двамата е сключен „корупционен пакт“ и поиска бившият президент да бъде наказан с 4 години затвор, от които две условно. Адвокатите му пледираха, че е невинен, защото обвинението докарало делото до „пустиня от доказателства“ и освен това Жилбер Азибер не получил очаквания пост.

Като се вземат предвид двете години, които няма да бъде в затвора, присъдата от една година зад решетките означава, че е малко вероятно Саркози да влезе физически в затвора, наказание, което във Франция обикновено се прилага за затвор над две години, посочи Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Разследващите първо се заинтересуваха от финансирането на предизборните кампании на Саркози през 2007 г. и 2012 г. Те подозираха, че политикът е похарчил повече, отколкото би трябвало, и е приел незаконни дарения от съсобственичката на козметичния концерн „Ореал“ милиардерката Лилиан Бетанкур и дори от либийския лидер Мумар Кадафи.

Обвиненията за получаване на 50 млн. евро в брой от Кадафи неотдавна бяха оттеглени от прокуратурата, а делото за десетки хиляди евро от Бетанкур се разпадна в съда.

Срещу Саркози обаче бяха повдигнати и други обвинения – за корупция и търговия с влияние по дело за т.нар. „подслушвания“. Обвинението се основава на записите от телефонни разговори между Саркози и неговия адвокат Тиери Ерзог, който се озова на подсъдимата скамейка заедно с бившия президент.

Поредицата от съдебни спорове няма да свърши дотук.

За март е насрочен нов процес, където Саркози и негови 13 сътрудници ще трябва да отговарят по обвинения за незаконно финансиране на предизборната кампания през 2012 г. Саркози е заподозрян в участие в измама, довела до това, че е успял почти двойно да превиши законовия лимит на разходите за предизборна кампания.

ЕПИЦЕНТЪР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.