Петя Михалевска, кандидат-депутат от БСП: Ще възстановим мястото около паметника „Целувката“ в Кърджали

Да обновим Младежкия дом ще бъде първият ми ангажимент, ако вляза в парламента
През последните 10 години ставаме свидетели как от ГЕРБ си приписват всички заслуги за хубавите неща в региона

– Петя, десет дни преди стартирането на кампанията ти и твоят приятел Трифон Панчев сте посетили и възстановили двете плочи на паметника на първата целувка с красивите стихове на Робърт Бърнс.
– Далеч преди кампанията за парламентарните избори, за Деня на влюбените – 14-ти февруари, възстановихме двете липсващи плочи, защото смятам, че красивите стихове на Робърт Бърнс трябва да са там.
За мен, както и за всички нас, това място е съхранило много спомени и споделени моменти. Имам особен сантимент към това място. Бях едва 13-годишна, когато по инициатива на моя баща бе създаден паметникът „Целувката“. През моите детски очи беше едно вълнуващо събитие, обединило различни поколения кърджалийци. Никога няма да забравя и самото откриване. То се случи по време на предизборната кампания и Димчо Михалевски тогава пя с прекрасната певица Тони Димитрова.

– Мястото е привлекателно за младите хора и днес, но изглежда различно от времето, когато бе открито.
– Да. вече неговата слава е позабравена, тъй като то не се поддържа. И го казвам с огромно съжаление.
Никъде в България няма такова място и такъв паметник. Заради това аз поемам личен ангажимент да възстановим неговата привлекателност, за да може отново жителите на Кърджали да го посещават с удоволствие.
Неприятна е и гледката на състоянието на Младежкия дом, който е в съседство. Има подготвен проект за неговото възстановяване и гарантирам, че това ще бъде един от моите първи ангажименти, когато вляза в парламента, ако получа доверието на хората в областта. Моето желание е всички млади хора в града да имат един обединяващ център, който да даде възможност за тяхната изява.

– Знаеш ли как се стигна до създаването на паметника, баща ти разказвал ли ти е как се е родила идеята?
– Няма как да не припомня, че идеята за създаването на паметника е на журналистката Вилдан Байрямова, а скулптурата е дело на известния творец Емил Пенчев. Вилдан в момента също е водач на листа. Отбелязвам това, защото е много важно да имаме приемственост и дух на общи усилия, за да се постигат резултати.
Отчитам с голяма доза огорчение, че в последните 10 години ставаме свидетели как от ГЕРБ си приписват всички заслуги за хубавите неща.
Всички сме наясно, че развитието на Кърджали не започва и не завършва с една политическа партия или човек. Всички заедно трябва да бъдем обединени с една единствена водеща цел за по-добро бъдеще на хората в нашата област и в нашия град.

Въпросите зададе  Валентина ИВАНОВА

dav

1 отговор

  1. Наско Караджов каза:

    Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.