Военен експерт от Анкара: Гръцките острови в Егея могат за една нощ да минат в турски ръце

По време на анализ пред турския телевизионен канал CNN Turk относно гръцко-турските отношения и ролята на САЩ и НАТО, пенсиониран турски военен офицер твърди, че при възможен сценарий на конфликт всички гръцки острови в Егейско море могат да преминат в турски ръце за една нощ, цитират думите му гръцкото издание Protothema и Агенция „Фокус“.

Броят на турските „експерти“ и военните „анализатори“, които се появяват по турската телевизия, непрекъснато нараства, като те често излагат теории, които допълнително повишават напрежението с Гърция. Въпросът обаче става по-сериозен, когато подобни екстремистки възгледи се коментират и излъчват в големи телевизионни мрежи като CNN Turk, коментира гръцкото издание.

Неотдавнашен случай е провокативният анализ по време на телевизионно предаване, направен от пенсиониран офицер от турската армия на име Ерай Гючюлер, който преподава в университети и е високо ценен от експерти по сигурността в Турция.

Гючюлер атакува САЩ заради силното им военно присъствие в района на гръцка Тракия и особено в Александруполис, което той определя като „важно“ за Турция. Той заяви: „Александруполис е много важен. Александруполис през юли 1920 г., когато гръцката армия нахлува в Турция, е място, използвано като основна транспортна точка. В този смисъл това е много удобно място. Създаването на сухопътна и военноморска база в Александруполис не е случайно. “

Излагайки теорията си за „обкръжението“ на Турция от САЩ, Гючюлер стигна дотам, че аргументира, че американските оръжия в Александруполис в бъдеще могат да бъдат насочени срещу Турция, като добави, че Гърция е отказала да предаде 8-те офицери, обвинени в участие неуспешният преврат през 2016 г., по заповед на Вашингтон.

Въпреки че Гючюлер изрази загриженост относно присъствието на САЩ в Тракия и близкото военно сътрудничество между Атина и Вашингтон, той провокативно заяви, че не ги смята за заплаха за Турция, която може да „окупира“ Егейските острови за една нощ.

„Сега, ако ме попитате дали възприемам това като конвенционална заплаха срещу Турция, не, не го виждам така. Има турска поговорка: „„Отивате за нещо по-добро и губите това, което имате“, защото за една нощ всички острови ще преминат от турска страна“, подчерта той.

Източник: Епицентър

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *