Какво трябва да знаем за вота в условията на извънредна обстановка

До 31 март болните от Ковид и карантинираните трябва да подадат в общинската администрация заявления, че ще гласуват с подвижна урна.
За да се сформира такава секция, е нужно да има поне 10 заявления от избиратели.

А от утре партиите и коалициите започват предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април.

Предизборната кампания започва от утре, 5 март и ще продължи до 2 април, 3 април е ден за размисъл. В надпреварата за 45 Народно събрание се включват 22 партии и 8 коалиции.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров каза: „Не могат да се накърняват доброто име и честта на кандидати, не могат да използват герба и националния флаг като агитационен материал. Не може да се провежда предизорна агитация в държавни и общински учреждения или в такива търговски дружества, в които държавата участва в повече от 50%“.

До 31 март хората под карантина ще могат да подават заявление в общината по постоянен или настоящ адрес, че искат да гласуват с подвижна урна. За целта не е необходимо да представят удостоверение, че са карантинирани.

„Органът, който образува секциите и назначава секционната комисия е длъжен по телефона или по електронна поща да уведми избирателя, че ще бъде посетен от тази мобилна избирателна комисия“, заяви Димитър Димитров.

Мобилните комисии, които ще поещават карантинирани и болни ще бъдат защитени с костюми, като на медиците в ковид отделенията.

Доц. Ангел Кунчев заяви: „Може да има човек, който е изразил желание за гласуване и да е в тежко състояние. Във всички тези случаи комисията ще влиза така, че той да може да гласува дори, когато е на легло. Огромният процент са в изолация, като котнактни, а не толкова тежко болни. Там вече е възможно човекът да гласува и в друго помещение на прага на къщата, така че да не се налага струпването на много хора в затворено помещение“.

На предстоящите избори в секциите с над 300 избиратели ще може да се гласува с машини, освен с хартиена бюлетина. Според инструкциите на здравното министерство машините трябва да се дезинфекцират след всяко гласуване.

„Там чакаме все пак фимрите производителии да кажат точните си изисквания за начина, но каквито и да са те ние ще се съобразим и ще бъде осигурен необходимия дезинфектант“, поясни доц. Ангел Кунчев.

От Оперативния щаб съобщиха, че е в ход имунизацията на членовете на секционните комисии и до 10 март ще бъдe поставена първата доза от ваксината на всички, които желаят.

БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *