Страсбург пак призова България да ратифицира Истанбулската конвенция

Съветът на Европа призовава държавите, които са подписали Истанбулската конвенция, но са я ратифицирали, да го направят. България е сред тези 12 страни. Това се казва в съвместно изявление по случай Международния ден на жените, направено от германския министър на младежта и жените Франциска Гифай и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

През месец май Съветът на Европа ще отбележи 10 години от Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие. Договорът обвързва 34 държави в цяла Европа.

Други 12 държави подписаха конвенцията, но още се чака да я ратифицират. Истанбулската конвенция и нейното наблюдение позволиха на Съвета на Европа да поеме водеща роля в опазването на жените и момичетата от насилие, дори когато сме изправени пред предизвикателствата на пандемията и на групите, които разпространяват неверни твърдения за договора, се казва в изявлението.
България подписа конвенцията през април 2016 г., но не я ратифицира, заради решение на Конституционния съд от юли 2018 г., че конвенцията размива границите между двата пола и противоречи на Конституцията.

Източник: „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *