Българи изкараха 5 часа в чакане на границата – не ги пуснаха в Германия

Строгите правила за пътуване в Европа блокираха наши сънародници на чешко-германската граница, съобщава БГНЕС. След като автобус с 10 души, пътуващи от София за Хамбург, е спрян за проверка, осем от тях са свалени в Чехия. Те били принудени часове наред да чакат на изоставена ЖП гара, за да бъдат закарани до посолството на България в Прага. По информация на външното ни министерство българите не са допуснати да преминат границата, защото нямат посочен постоянен адрес в Германия. От фирмата превозвач обясниха, че пътуващите е трябвало да попълнят онлайн декларация, че имат постоянен адрес в Германия, като част от противоепидемичните мерки на страната.
Според хората, част от тях притежават този документ и въпреки това, не са ги допуснали. След пет часа на студа, сънародниците ни отпътували за посолството в Прага. От МВнР съобщиха, че са оказали пълно съдействие на хората. Ще им бъдат осигурени подслон и храна, докато същият автобус, с който са дошли, не ги вземе навръщане от Германия. Заради ограничителните мерки заради COVID-19 за влизане в Германия от Чехия са валидни строги правила за допускане на чужди граждани и при един нередовен пътник, превозното средство се връща обратно.

© Actualno.com

4 коментара

 1. Klaudio 21 каза:

  C tazi pandemia ctava vce po trydni? ??&

 2. Анонимен каза:

  Европа трактуе българия като трети свят.рибата мириши от главата.

 3. Анонимен каза:

  Даси останат там

 4. Анонимен каза:

  Normalno e ne e samo za naşi sinarodnici za vseki e taka ako iskas da yades hlqb viv germaniq trqbva pravilata im da se spazvat

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.